2024. március 29. 09:54
KezdőlapHírekQuartararo izgatottan és optimistán ült motorra

Quartararo izgatottan és optimistán ült motorra

Bizakodva érkezett a 2023-as idény első tesztjére a Yamaha. Massimo Meregalli csapatigazgató kiemelte, hogy intenzív programot terveztek, míg Fabio Quartararo izgatottan ült ismét motorra.

Bár a MotoGP shakedownján általában azt hangsúlyozzák a szereplők, hogy a puszta eredménynek nincs jelentősége, az eddigiek alapján a Yamaha az előszezon egyik legnagyobb nyertese. Nem elsősorban azért, mert az első két napon az élen végeztek, hiszen ekkor esett az eső, hane inkább amiatt, mert sokat javult a végsebességük.

Ennek tudatában optimistán készülhetnek a szezonra, illetve a péntektől vasárnapig tartó tesztekre. A holtszezonban nyilvánvalóan rengeteget dolgoztak a motoron, amitől természetesen azt várják, hogy megtérüljön. Ehhez azonban a tesztelés során teljesíteni kell a tervezett programot, amit számos tényező, többek között az időjárás is befolyásol.

A téli szünet hosszabb volt a szokásosnál – kezdte Massimo Meregalli, a Yamaha csapatigazgatója. – Azt hiszem, mindenki nevében beszélhetek, amikor azt mondom, nagyon örülünk, hogy újra a pályán lehetünk. A shakedown teszt után jó a hangulat a garázsban. Kár, hogy az eső némi időnkbe került, így reméljük, hogy a teszt során teljesen száraz napok várnak ránk, hogy minden elemen végig tudjunk menni. Lenyűgözött a Yamaha mérnökei által a tél folyamán végzett proaktív munka: sok mindent ki kell értékelnünk. Az erre a tesztre készült alkatrészek száma igazán magas. Arra számítok, hogy a versenyzők arra fogják használni a péntek délelőttöt, hogy három hónapnyi motorozás nélküli időszak után újra felpörögjenek. Ezt követően intenzív munkatervük van, amit nehéz lesz befejezni, figyelembe véve a rendelkezésünkre álló időt és gumikat, amellett az időjárási körülmények is kulcsszerepet játszanak. Azonban igyekszünk majd minél többet elvégezni, hogy megfelelően kezdjük 2023-at.”

MotoGP, Fabio Quartararo, 2023 Sepang
Quartararo bizakodó (Fotó: MotoGP Media)

A Yamaha sztárpilótájának, Fabio Quartararónak egyértelműen az a célja, hogy 2021 után ismét felüljün a MotoGP trónjára. Ehhez természetesen kellenek a fejlesztések, hiszen tavaly ő maga is rengeteget kritizálta a motort, de a shakedown alapján úgy tűnik, hogy sikerült előrelépniük. Ennek tudatában a francia pilóta optimistán tekintett a tesztekre.

Vége a várakozásnak – kezdte. – Nagyon hosszú volt a téli szünet, de bizonyos szempontból ez jót tett nekem, mert így volt időm edzeni, és felkészülni a következő szezonra. Hosszú lesz, ezt tudjuk. Jó munkát kell végeznünk, hogy biztosan készen álljunk rá. Izgatottan várom, hogy kipróbáljam a 2023-as specifikációt, és lássam, milyen előrelépéseket tettünk. Kicsit korábban érkeztem meg Sepangba, és a shakedown teszt alatt eltöltöttem egy kis időt a pályán. Pozitív dolgokat hallottam és láttam, alig várom, hogy én is kipróbálhassam.”

Cikkünk írásának pillanatában Quartararo a tizedik, míg csapattársa, Franco Morbidelli a kilencedik helyet foglalja el az eredményjelzőn. Az olasz versenyző szintén izgatott a közeljövőt illetően. „Végre újra együtt vagyunk csapatként – fogalmazott. – Ez a teszt egy új kezdet, és érezni lehet az izgalmat. A shakedown teszt jól sikerült, így pozitív a hangulat a csapatnál. Az előttünk álló teszt során az a célom, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. A 2022-es év vége felé javultunk, és most itt az ideje, hogy erre építsünk, és további lépéseket tegyünk. Sok mindent kell tesztelnünk a következő három napban, keményen fogunk dolgozni, mint mindig, hogy jól kezdjük a 2023-as előszezont.”