2024. április 16. 08:24
KezdőlapMoto3Kirúgják a Tom Booth-Amos-t bántalmazó szerelőt

Kirúgják a Tom Booth-Amos-t bántalmazó szerelőt

A korábbi CIP-szerelő elveszíti állását a MotoGP-paddockban, miután három évvel ezelőtt bántalmazta Tom Booth-Amos-t. Ez derül ki a FIM, a Dorna és az IRTA közleményéből.

Pénteken a közösségi médiában felbukkant egy videó a 2019-es Thaiföldi GP-ről, amelyen Tom Booth-Amos-t agresszíven megtámadta, sőt meg is rúgta az akkori CIP csapatának egyik szerelője, amikor visszatért a boxba.

A videó a közösségi médiában:

A motorkerékpáros világszervezet, a FIM, a világbajnokság promótere, a Dorna és a csapatok szövetsége, az IRTA szerdán közös közleményben reagált a megdöbbentő jelenetekre. „A FIM, a Dorna és az IRTA a lehető leghatározottabban elítéli ezt a viselkedést. Az is kiderült, hogy az érintett személy továbbra is a paddockban dolgozott, és egy másik csapat alkalmazásában állt (a Sterilgarda Husqarna Max alakulatánál – a szerk.), amely nem tudott az esetről. A csapat azonban most úgy döntött, hogy a Maláj GP után felbontja a munkaviszonyt. A FIM, az IRTA és a Dorna ezt helyes döntésnek tartja, és teljes mértékben támogatja a csapat azon lépését, hogy felbontotta a szerződést ezzel a személlyel. A visszaélésszerű viselkedést nem szabad és nem is fogjuk tolerálni. Minden fél továbbra is azon dolgozik majd, hogy a MotoGP paddockja biztonságos munkakörnyezet legyen.”

Tom Booth-Amos nyilatkozata:

„A megjelent videó a 2019-es Thai Nagydíjról származik. Abban az évben rengeteg probléma volt a csapattal, amiről soha nem beszéltek, én pedig hallgattam, csak azért, hogy megpróbáljam megtartani a helyem a 2020-as szezonra, mivel az volt az álmom, hogy a paddockban maradjak.

„Ez a verseny után történt, amikor a motorom egy szerelő hibája miatt elromlott, megkértek, hogy ne mondjak semmit, és én hallgattam. Senkinek nem mondtam el, beleértve a Dornát és az akkori menedzsmentemet sem. Ez csak egy dolog, ami abban az évben történt, az emberek nem tudják, mi zajlik a tévéképernyő mögött.”

A CIP Green Power Team ezután a következő nyilatkozatot adta ki: A 2019-es videóval kapcsolatban a csapat nevében határozottan elítéljük ezt a fajta viselkedést, és nyilvánosan szeretnénk bocsánatot kérni Tom Booth-Amos-tól. Egy csapat nem egy ember erőfeszítése, hanem egy egész csoporté. Ezért a technikus a továbbiakban nem része a csapatunknak. A sportágunkban és azon kívül is elfogadhatatlan mindenféle erőszak. Minden szükséges intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő még egyszer.”

Egyes hírforrások szerint az aragóniai eset – amikor a Sterilgarda Max szerelői megakadályozták Adrián Fernández kihajtását a boxból – egyik elkövetője szintén a Booth-Amost bántalmazó szerelő volt. Annyi bizonyos, hogy a spanyolországi esetben érintett szerelőket nem csak felfüggesztették, de megszüntették munkaviszonyukat, amit Max Biaggi is megerősített. Hogy a két eset elkövetője valóban ugyanaz a személy, nem megerősített információ.

Max Biaggi:

„Személyesen követtem és koordináltam a hivatalos értesítést a csapatom két tagjával szemben, akik az Adriàn Fernàndez versenyző és a Team Tech3 KTM elleni eseményekért felelősek. Miután a szerződéses előírások betartásával hivatalosan is felkértük a feleket, hogy tisztázzák és indokolják a történteket, elérkeztünk a kellemetlen, de szükséges epilógushoz. Csapatként úgy gondoljuk, teljesen meg kell szakítanunk a kapcsolatot a sportszerűtlen magatartásért, valamint a szabályokat és előírásokat megszegő személyekkel. Az ilyen cselekedet nem maradhat és nem marad büntetlen vagy észrevétlen. A nevünket ért kár felmérhetetlen.”