szerda, június 29, 2022
Moto GP - 🇵🇹 Portugál Nagydíj
Moto GP - 🇪🇸 Spanyol Nagydíj
Moto GP - 🇮🇹 Olasz Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Katalán Nagydíj
Moto GP - 🇫🇷 Francia Nagydíj
MotoGP - 🇩🇪 Német Nagydíj
MotoGP - 🇳🇱 TT Assen
🇬🇧 Brit Superbike - Oulton Park
🇬🇧 Brit Superbike – DONINGTON PARK
Superbike - 🇮🇹 Misano 1.verseny
Superbike - 🇮🇹 Misano 2.verseny
Superbike - 🇬🇧 Donington 1.verseny
WorldSBK - 🇳🇱 Assen 1.verseny
WorldSBK - 🇳🇱 Assen 2.verseny
WorldSBK - 🇵🇹 Estoril 1.verseny
WorldSBK - 🇵🇹 Estoril 2.verseny
Endurance VB - 🇧🇪 Spa 24h
Supersport - 🇮🇹 Misano 1.verseny
Supersport - 🇮🇹 Misano 2.verseny
🇬🇧 BSB - Knockhill sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Knockhill 2. verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Knockhill 3. verseny
Supersport - 🇬🇧 Donington 1.verseny
KezdőlapMotoGP„Akkora, mint egy Moto2-es gép” – az Aprilia versenyzők nyilatkozatai

„Akkora, mint egy Moto2-es gép” – az Aprilia versenyzők nyilatkozatai

Az első sepangi tesztnapon a két Aprilia motoros zárta az élen. Íme a gondolataik a nap végeztével.

- Hirdetés -

A MotoGP első 2022-es tesztjének első napján az újjáalakuló gyári Aprilia csapat két versenyzője, Aleix Espargaro és Maverick Vinales voltak a leggyorsabbak. Az ismerkedő, ún. shakedown-teszt harmadik napján Vinales volt az első Espargaro előtt, de most fordult a kocka. Ráadásul mindketten egy tizeden belül végeztek a pálya edzésrekordjához képest (amelyet még Fabio Quartararo állított be a 2019-es Maláj Nagydíj időmérőjén). Ezt nyilatkozták a sajtónak a nap végén:

Aleix Espargaro: „Az előző, jerezi teszten a motor szinte megegyezett a 2021-es géppel. Többféle vázat teszteltünk, sikertelenül. Ma azonban, nagyon elégedett voltam a noalei gyár télen végzett munkájával. Az új RS-GP könnyen kezelhető és jól fordul a kanyarokban, ami jelenleg nagy erősségünk. A blokk szintén erősebb lett. A shakedown-on főleg a tavalyi és az idei gépet hasonlítottuk össze, de ma viszont már csak az idei motort hajtottuk.  Még van hova fejlődni, ez még csak a második napom volt a 2022-es gép nyergében.”

Vártál jelentős változást a tavalyi motorhoz képest?

„A 2021-es vas nagy előrelépés a korábbiakhoz képest, azzal már egy stabil nyolcadik helyet szerehettünk a bajnokságban. Az idei motor sem forradalmian új, folytatnunk kell a jó munkát és az élmezőnyhöz való felzárkózást lépésről lépésre. Időre van szükségünk, Vinales és Savadori is sokkal több időt töltött a motoron, mint én. Délután nem tudtam menni a puha gumikkal, mivel gondok támadtak a kettes számú motorral, így a köridő faragása helyett más területekre koncentráltunk.”

Mi volt megdöbbentő számodra? Hol látsz még fejlesztenivalót?

„Amikor először megláttam a motort Noaléban pár héttel ezelőtt, úgy nézett ki, mint egy Moto2-es gép, annyira keskeny és kicsi. Ennélfogva a kanyarokban előnyösebb lesz nekünk, ezt azonnal láttam. Ugyanakkor a motorblokkon még van mit javítani: a felső fordulatszám-tartományban a riválisaink blokkjai jobban teljesítenek, és ezen sokat kell dolgoznunk.

Maverick Vinales második lett az első tesztnapon, bár csak 13 ezreddel maradt el csapattársától. Ő az alábbiakat mondta:

Maverick Vinales: „A shakedown-teszten elkezdhettünk a motor bizonyos területein dolgozni. Kényelmesebben és erősebbnek érzem magam, mint 2021 második felében, de mindenekelőt rá kell éreznem, hogy egy körön belül meddig feszegethetem a határaimat. Minden egyes menet során tanulok valami újat. Összességében nézve örülök, ahogyan a tesztekhez hozáálltunk, ahogyan a gumikat kezelem, és annak is, hogy Aleix újra az élen van.”

Mik az érzéseid a 2022-es RS-GP-vel kapcsolatban?

„Elégedett vagyok a nap folyamán nyújtott tempómmal. Ez a motor nagyon fekszik az én vezetési stílusomnak, sokkal jobban, mint az előző. Ugyanakkor a kanyarbemeneten még dolgoznunk kell, mert én azt korábban máshogy csináltam.”

Fotó: MotoGP Media