2024. április 19. 01:27
KezdőlapMotoGPMotoGP-futamot is rendezne Szaúd-Arábia

MotoGP-futamot is rendezne Szaúd-Arábia

A MotoGP-vel bővülhetne azon technikai sportágak listája, amelyet Szaúd-Arábia vendégül látott már. Ez az ország terve.

A tavalyi után napokon belül már a második Szaúd-Arábiai Nagydíjat rendezik az F1-ben. Évek óta van az országban Formula E-futam, valamint 2020 óta pedig itt zajlik a Dakar-rali is. A portfólió következő darabja pedig a MotoGP lehet.

Ez a bukóterek hiánya miatt biztos, hogy nem az F1-es versenyhelyszínen, a Jeddah Corniche Circuiten történne meg. A potenciális MotoGP-pálya így a Qiddiya néven ismert, Rijád melletti szórakoztatóközpont területén lehetne. A pálya egyébként már létezik is, azt egy esetleges pozitív döntés esetén még MotoGP-kompatibilissé kellene tenni.

Úgy gondolom, már jelenleg is mi vagyunk a motorsport otthona a régióban. Hiszen három FIA-világbajnoki sorozatot is vendégül látunk” – fogalmazott optimistán Szaúd-Arábia sportminisztere, Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal. „Ezt szeretnénk bővíteni a közeljövőben. Jelenleg a MotoGP-versenyrendezésről zajlik a diskurzus. Ez természetesen egy jelentősen eltérő versenypályát igényelne Dzsiddához képest. A motorversenyek rendezéséhez teljesen más pályára van szükség. Qiddiya viszont az ott épülő versenypályával mindenképp alkalmas lenne erre.

A Forma-1 jelenleg, illetve Katar esetében majd 2023-ban, négy versenyt rendez a Közel-Keleten. A MotoGP versenynaptára a térségből jelenleg csak Katart tartalmazza. Az ottani versenyt először még a 2004-es szezonban rendezték meg a Losail International Ciurcit aszfaltcsíkján.