2024. április 18. 07:29
KezdőlapMotoGPBagnaia: "Nagyon aggódtam a versenytáv miatt"

Bagnaia: „Nagyon aggódtam a versenytáv miatt”

Francesco Bagnaia tavalyi szezonzárása után az idei évet világbajnoki favoritként kezdte, azonban az év nem indult egyszerűen az olasz számára. A jerezi versenyhétvégén behúzta a első futamgyőzelmét és beállt a világbajnoki aspiránsok sorába.

A 2022-es szezon kezdete mélyrepülés volt az olasz számára, öt nagydíj után mindössze 31 ponttal állt a világbajnokság tizedik helyén – két ötödik hely volt a legjobb eredménye a spanyol versenyhétvégéig.

Jerezben végre ismét a legjobb formáját láthattuk Bagnaia-ban. Az űridővel elért pole pozíciója után a versenyen is nagyszerűen teljesített. Csak a Yamaha versenyzője, Quartararo tudta őt követni a 25 kör alatt. A világbajnoki címvédő mindössze 0,285 másodperccel maradt el tőle, ők ketten egy külön versenyt futottak, hiszen a harmadik helyen végő Aleix Espargaró közel 11 másodperccel ért később célba a páros mögött.

„Tudtam, hogy Fabio az az ember, akit le kell győzni” – mondta Bagnaia ötödik királykategóriás győzelme után. „Amikor ilyen meleg van, óvatosnak kell lenned az első guminyomással. Nem volt könnyű tartani ezt a gyors tempót sem, de minden tökéletesen ment.”

Az andalúziai 25 ponttal Bagnaia 56-ra növelte pontjainak számát, így 33 ponttal van lemaradva a világbajnokságot vezető Quartararóhoz képest. Az olasz jelenleg ötödik a bajnokságban, az elmúlt futamok lendületét szeretné továbbvinni a szezon hátralevő részében.

„Elég optimista voltam a tesztelések során” – mondta a versenyző. „De a valóság az első futamokon másképp nézett ki, és nagyon küszködtem. Aztán megváltoztattuk a stratégiánkat, és nem próbáltuk hozzám igazítani a motort. Hagytuk úgy, ahogy van, én pedig a vezetési stílusomat igazítottam. Ennek a motornak más stílusra van szüksége, több kanyarsebességre. Most úgy gondolom, hogy újra olyan jó formában vagyok, mint tavaly. Szeretném így folytatni, és csökkenteni a lemaradást az élmezőnyhöz képest.”

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a futamgyőzelmet úgy érte el Bagnaia, hogy nyolc nappal ezelőtt egy bukás következtében vállsérülést szenvedett és ez még mindig nem gyógyult meg neki teljes mértékben. „Nagyon aggódtam a verseny miatt vallotta be. „A vasárnap reggeli bemelegítésen fájdalomcsillapító nélkül motoroztam, ami nagyon nehéz volt. Aztán elmentem a mobilklinika orvosaihoz, ők pedig adtak valamit, ami használt. Így rendben voltam, csak az utolsó néhány kör volt nehéz a kanyarokban, hiszen az utolsó kivételével minden fékezés a jobb oldalon történik. A 6-os kanyarban nagyon nehéz volt megfékezni a motort, mert olyan volt, mintha valaki nyomást gyakorolna a [vállamra], és ez fájdalmas volt.” Most a verseny után megint nagyobb a fájdalom, de semmi baj.”

A csapat öröme a megnyerte futam után: