2024. április 25. 11:00
KezdőlapMotoGPDovizioso: "Hülyeség most a jövőre gondolnom"

Dovizioso: „Hülyeség most a jövőre gondolnom”

Andrea Dovizioso nem volt kifejezetten boldog hazai versenyén, Mugellóban: „Szerettem volna élvezni, de nulla, nulla, nulla volt”.

Andrea Dovizioso eltökélt szándéka volt, hogy jól érezze magát a hazai futamán. Ez a terv nem csak az alacsony nézőszám miatt nem sikerült, hiszen három nap alatt mindössze 74 078-an látogattak ki. A pályán is folytatódott a 2017-es mugellói győztes negatív sorozata: a 26. és egyben utolsó rajtkockát vasárnap egy sovány 20. hely követte. „Még ha nem is volt ennyi néző, ez még mindig Mugello és még mindig gyönyörű. Szerettem volna élvezni, de ez nulla, nulla, nulla volt. Egyetlen edzésen sem. Ellenkezőleg, tényleg minden szempontból rosszul ment. Semmit sem tudtam élvezni a motoron. Stresszes volt” – mondta nyíltan és őszintén. „Nem akartam ilyen mugellói hétvégét teljesíteni.”

Az olasz eltekintett az egyébként nagyon részletes és technikai jellegű magyarázatokról. „Úgy kell vennünk, ahogy van. Ha a dolgok nem működnek, akkor nem működnek. Azt hiszem, tudom, miért van ez így. Mi is próbálkoztunk valami nagyon furcsa beállítással, de mint mondtam, nem ez kell ahhoz, hogy közel kerüljünk és a megfelelő dolgokat csináljuk. Sajnos nem” hangsúlyozta Dovi.

Dovizioso hónapok óta panaszkodik, hogy az M1-es csak egyféleképpen irányítható versenyképesen a hátsó kerék tapadásának hiánya miatt. Azonban mióta 2021 szeptemberében visszatért a Yamahához, Dovizioso nem tudott annyit változtatni a vezetési stílusán, amennyire szükséges lett volna. „Mindig ugyanaz a történet. A Yamahán a kanyarok bejáratánál kell a sebességet megadni. Ha megpróbálom, akkor lassú vagyok. Nem vagyok jó benne.”

Dovi abban sem reménykedik, hogy a hétvégi barcelonai futamon fordulhat a kocka. „Ez egy más pálya, ahol a tapadási viszonyok nagyon eltérőek. De nem látom, hogy hogyan tudnék előrelépnem. Világos, hogy miért nem vezetek jól, mit kellene és mit nem tudok csinálni, milyen nehézségeim vannak a motor karakterisztikájával – ez mind elég világos. Nem vagyok elveszve, vagy abban a helyzetben, hogy nem értem, mi történik. Ezért is nehéz optimistának lennem.”

Vajon megfordult a fejében, hogy a szezon közben abbahagyja? „Erre nem gondoltam. Jelenleg futamról futamra haladok. Most igent vagy nemet mondani helytelen lenne. Soha nem gondoltam erre. Majd meglátjuk, hogy gondolkodom-e rajta” – tette hozzá.

„Szerintem hülyeség most a jövőre gondolni – számomra – ebben a pillanatban. Nem a csapatról vagy a gyártóról van szó. Nincs okunk most a jövőről beszélni. Nem szeretek ebben a helyzetben lenni, és nem akarok sokáig ebben maradni. Mindig is azt mondtam: Ha nem vagyok versenyképes, akkor nem megyek a MotoGP-ben – függetlenül attól, hogy kaphatok-e helyet.”

Dovizioso szerint az, hogy jelenlegi csapata, a WithU RNF Racing 2023-tól az Apriliával dolgozik majd, nincs hatással a helyzetére. „Nem. Ez semmit sem változtat számomra – sem az idei, sem a jövő évre vonatkozóan” – mondta az olasz, aki tavaly összesen kilenc napot tesztelt az RS-GP-vel. „Maga hozta meg ezt a döntést, én nem vagyok érintett ezekben a dolgokban. Nem tudom pontosan, hogy mik voltak a motivációk, akár pénzügyi, akár technikai okok. Nem tudom.”