2023. február 04. 13:59
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPMarini: Irányíthatatlan volt a motor a szárny nélkül

Marini: Irányíthatatlan volt a motor a szárny nélkül

A Joan Mirrel történt incidens után Luca Marini Ducatijáról hiányzott a szárny az asseni MotoGP-futamon. A VR46 versenyzője meglepődött, hogy milyen óriási hatással van a motor viselkedésére a kanyarokban.

Míg az újonc Marco Bezzecchi vasárnap Assenben a Mooney VR46 Racing Team első dobogós helyezését szerezte meg a királykategóriában, addig Luca Marini csupán a 17. helyen fejezte be a Holland TT-t. “Ennek oka van – magyarázta Valentino Rossi testvére.

Marini ugyanis nem sokkal a rajt után összeütközött Joan Mirrel, emiatt az olasz elvesztette versenygépének jobb oldalsó burkolatszárnyát. “Elképesztő, hogy ez mennyire befolyásolja a motorozást – hihetetlen, tényleg hihetetlen” – jegyezte meg a 24 éves versenyző utána. “Assen talán az egyik legrosszabb pálya, ahol ilyen probléma adódhat. Nagyon nagy sebességgel motorozol az egész körön keresztül.”

“A motor egyszerűen nem azt csinálja, ami szeretnél”jellemezte a VR46 Ducati versenyzője a kezelhetőséget a szárnyvég hiányával. “Jól meg akarod fékezni a motort, de lehetetlen megállítani a fékezési ponton. A gyors kanyarokban a motor nagyon instabillá válik, ezért sokat kellett csökkentenem a sebességet. Egyszerűen vezethetetlen volt, sajnos.”

“Nem tudom miért történt, de Joannak ez egy veszélyes manővere volt, áttért az ívemre. Bár nem hiszem, hogy szándékos volt. Nagyon meleg pillanat volt. Ha abban a pillanatban bukom, azzal a sok versenyzővel mögöttem, az nagyon veszélyes lehetett volna számomra. Úgyhogy megpróbáltam a motoromon maradni. Ez van, egy ilyen probléma balszerencse” – mondta Marini.

A 2020-as Moto2-es világbajnokság második helyezettjét meglepte a hiányzó szárnyvég hatása? “Igen. Sokat hallottam erről a múltban, emlékszem például, hogy Pecco egyszer Katarban elvesztette a szárnyát. Azt hiszem, az az első évében volt. Akkor fel kellett adnia, mert lehetetlen volt így motorozni és fékezni. Én is hasonló helyzetben voltam. De az elején még nem tudtam, hogy a szárny miatt. Tíz kör után azt mondtam magamnak: “Van valami, ami megnehezíti a versenyemet”. Aztán megnéztem, és láttam, hogy hiányzik egy szárnyvég. Tényleg hihetetlen, milyen hatása van.”

“Az aerodinamikai szint a motorokon most elképesztő – tudja Marini. “És ez nagyon jól működik, mert a motor nagyon stabil a gyors kanyarokban és a gyors szakaszokon. Assenben ez nagyon sokat segít nekünk” – mondta el a Ducati  versenyzője.

“Szárny nélkül körülbelül 20 km/h-t vesztettem a kanyar közepén a 6-os, 7-es és különösen a 12-es kanyarban” – tette hozzá Marini. “Lehetetlen volt nagyobb sebességgel menni. Mert a motor nem akart bemenni a kanyarokba, és a gyors kanyarokban nehéz volt a pályán maradni, különösen a nagyon gyors 12-es kanyarban. Úgy éreztem, hogy nem tudok súlyt helyezni a motor elejére. Minden alkalommal kiszélesítettem, így sokkal kevesebb gázzal kellett bevennem a kanyarokat, mint a bemelegítéskor. Az 5-ös és 8-as kanyarok kijáratánál, valamint az utolsó kanyarban az egykerekezés esélye is sokkal erősebb volt, ezért a kigyorsítás is rosszabb volt. Hihetetlen volt.”

Korábban Brad Bindernek is akadtak ilyen problémái, ő egy bevásárlókocsihoz hasonlította akkor motorját.