2024. március 29. 06:39
KezdőlapMotoGPA Ducati 200. MotoGP dobogóját ünnepelte Silverstone-ban

A Ducati 200. MotoGP dobogóját ünnepelte Silverstone-ban

Francesco Bagnaia győzelmével és Jack Miller dobogós helyezésével a Ducati elérte 200. MotoGP pódiumát Silverstone-ban.

Francesco Bagnaia silverstone-i győzelmével zsinórban a másodikat húzta be, amellyel életben tartotta bajnoki álmait. Csapattársa, Jack Miller harmadik helye dupla dobogót jelentett az olasz márkának. A Ducati csapata méltán ünnepelhetett, hiszen ez volt a mérföldkövet jelentő 200. diadal a királykategóriában számukra.

Ez egyben a 18. egymást követő versenyt jelentette, ahol egy Ducati dobogóra állhatott. Utoljára egy évvel ezelőtt Silverstone-ban nem láttunk Desmosedicit az első három között, amikor Fabio Quartararo (Yamaha), Álex Rins (Suzuki) és Aleix Espargaró (Aprilia) osztoztak a dobogón.

Azóta a Ducati 28 pódiumos helyezést szerzett, ebből 11 győzelem volt, Bagnaia (8) és a Gresini versenyzője, Enea Bastianini (3) erőfeszítéseinek köszönhetően. Ők ketten hozzájárultak a másik 17 dobogós helyezéshez is ebben az időszakban, akárcsak Miller (6), a Prima Pramac duója, Jorge Martin (3) és Johann Zarco (4), valamint a Mooney VR46 újonca, Marco Bezzechi (1).

A Ducati az idei szezonban eddig 18-szor ünnepelhetett a top3-ban, ami mindössze hattal marad el a tavalyi 24 dobogós rekordtól, de még nyolc futam hátravan a 2022-es szezonból.

Ez egy hihetetlen széria, a következő versenyek közül pedig néhány pálya papíron a Ducati motoroknak kedvez. Ez azt is jelenti, hogy a bolognai gyár várhatóan tovább növeli dobogós helyezésinek számát.

A 200 dobogóból 14-et Bagnaia szerzett az olasz csapatnál töltött ideje alatt, míg Miller 18-at. Mindkét versenyzőnek van még mit fejlődnie ahhoz, hogy utolérke Casey Stonert, 42 pódiumos helyet biztosított az olasz márka számára. Az ausztrál egyben az egyetlen versenyző, aki a Ducatinak bajnoki címet szállított. A lista második helyén Andrea Dovizioso áll 40-el, míg az első három helyezettet Loris Capirossi zárja 23-al. Capirossi 2003-as dobogója jelentette az elsőt a Ducati számára, ami egyben egy új korszak kezdete is volt.

Stoner tartja a Desmosedicivel aratott legtöbb győzelem rekordját is, szám szerint 23-szor tudott győzni a Ducati nyergében. Dovizioso 14 győzelmével követi őt a listán. Bagnaia silverstone-i sikere a 8. volt számára, amivel harmadik az összesítésben, eggyel megelőzve Capirossit.

Forrásmotogp.com