2024. április 19. 22:17
KezdőlapMotoGPQuartararo: Az új sikán kicsit megkönnyíti a dolgunkat

Quartararo: Az új sikán kicsit megkönnyíti a dolgunkat

Annak ellenére, hogy Spielberg nem a Yamaha legerősebb pályája, Fabio Quartararo magabiztosan érkezik Ausztriába a 2022-es szezon 13. futamára. A francia a sajtótájékoztatón beszélt a pályabejárásról, a jövőről és a versenytársakról.

A Yamaha gyári versenyzője, Fabio Quartararo az idei szezonban megnyerte a portimãói, barcelonai és a Sachsenringen rendezett futamokat. A francia azonban egy nehéz silverstone-i futamról érkezik az ausztriai Red Bull Ringre. A Yamaha számára a spielbergi pálya nem a legjobb, de továbbra is nagyon bizakodóan áll a hétvége elé.

„Szeretem a pályát. Különösen a tavalyi második futam volt nagyon pozitív, amikor csak hetedik lettem. De amíg nem jött az eső, nagyon keményen tudtam küzdeni a győzelemért és a dobogóért” – magyarázta Quartararo. „Megvan itt a tempónk, de tudjuk, hogy milyen nehéz lesz számunkra a verseny.”

A francia így folytatta: „A tempó szempontjából ez nem egy teljesen rossz pálya számunkra, de az előzés nagy kihívás nekünk. Mégsem ez a legnehezebb aszfaltcsík, az új sikán egy kicsit megkönnyíti a dolgunkat.”

Az angliai futam után a Yamaha versenyzője nem volt elégedett motorjával. Mire számít most? „Nagy nyomást helyeztem a Yamahára, hogy hozzon valami újat, de nem igazán van mit tenni. Mint versenyző sokat tanulok, folyamatosan fejlődök. Nagy lépést tettem a szezon eleje óta, remélem, hogy a szezon végére még több lépést teszek”mondta a tabellavezető.

Quartararo szerint itt az ideje, hogy a Yamaha közelebb kerüljön az európai mentalitáshoz: „Igen, mindenképpen. Szerintem túlságosan távol játszunk a szabályoktól, és egy kicsit túl óvatosak vagyunk. A jövő évi motornál ez kicsit változhat, a Yamahához csatlakozó új mérnökök miatt is. Kicsit változik már a helyzet, talán még túl lassan. Legalábbis úgy látom, hogy átveszik az európai mentalitást, különösen az olaszt. Így kellene kipróbálni néhány dolgot. Bármi is van a fejükben, azt ki kell próbálnunk.”

Az elmúlt években Quartararo a legnagyobb csatákat Marc Márquezzel és Francesco Bagnaia-val vívta. Miben különböznek ők ketten a pályán? „Marc-kal eddig két igazi harcot vívtam a pályán. Az egyiket Misanóban, a másikat még Thaiföldön” – mondta a francia. „Amikor egész versenyen csak előtte vagy, aztán megelőz, azt nehéz leírni. Peccóval sosem volt igazi küzdelem a versenyen. De küzdöttünk egymással egy hosszú bajnokságban. Őt tényleg nehéz legyőzni.”