2024. március 29. 02:41
KezdőlapMotoGP"Nem Rossi visszavonulása miatt nézik kevesebben a MotoGP-t"

„Nem Rossi visszavonulása miatt nézik kevesebben a MotoGP-t”

Bár kétségtelen, hogy emblematikus egyéniség távozott, nem Valentino Rossi távozása az oka a csökkenő nézettségnek egy brit szakember szerint.

Valentino Rossi 2021 végén felhagyott aktív motorversenyzői karrierjével. Jelenleg a Doktor autóversenyzőként tevékenykedik, a GT World Challenge rövidebb és hosszabb távú versenyein is indul.

Rossi visszavonulásával egy korszakos egyéniség távozott a paddockból – legalábbis versenyzőként. A csapatok szövetségének (International Race Teams’ Association, IRTA) elnöke, Mike Trimby szerint ez viszont csak egy csepp a tengerben a csökkenő nézettséget illetően.

Mindenki azt mondja, hogy Valentino távozása majd megöli a sportot. Ez viszont egyszerűen nem igaz. Az emberek sokkal nagyobbnak érzékelik ezt a problémát, mint amekkora az valójában” – mondja a Rossi-hatás kapcsán Trimby a BBC podcastjében. „Az igaz, hogy Olaszországban például kisebb volt a nézettség. Ehhez viszont semmi köze nem volt Valentino visszavonulásának. Annak jóval inkább, hogy a promóter majdnem megduplázta a belépőjegyek árát.

Trimby szerint Rossi után is van, illetve lesz élet. „Amikor Kenny Roberts, Barry Sheene, vagy bármilyen nagy sztár abbahagyta, utána is jöttek újak. Nem állt meg az élet. Így lesz ez most is. Fabio (Quartararo) például a semmiből lett óriási sztár, a MotoGP pedig most szinte a legnépszerűbb sport Franciaországban.

Trimby annak idején maga is versenyző volt, majd visszavonulása után a pályák biztonságán igyekezett a maga eszközével javítani vezetőként.

Nagyon jó látni, mennyit fejlődött a versenyzés azóta. Óriási show-t tudunk nyújtani anélkül, hogy komoly veszélybe sodornánk embereket. Az országok pedig sorbaállnak a versenyrendezésért. Így pedig a Dorna nyugodtan lehet szigorú a versenyrendezést illetően.

A versenyrendezésre tehát óriási az igény. Egyvalaki viszont nem lesz már ott. Valentino Rossi.

ForrásBBC