2024. április 25. 17:18
KezdőlapMotoGPRea: A MotoGP topcsapatoknak több pénzre lesz szüksége

Rea: A MotoGP topcsapatoknak több pénzre lesz szüksége

Bejelentette a Dorna, hogy a MotoGP-ben 2023-ban bevezetik a szombati sprintfutamokat. A mezőnyt ez a kérdés megosztja. A Forma-1 paddockból már érkeztek ezzel kapcsolatban vélemények, most Jonathan Rea és Alex Lowes is megszólalt a változtatásról.

A következő szezontól a MotoGP-ben is lesz sprintfutam, minden szombaton 15 órakor. A rajtrács a sprintversenyen és a vasárnapi főfutamon is ugyanaz lesz, és a kvalifikációs eredmény alapján alakul ki.

A Superbike-ban az 1988-as alapítás óta két fő futam van. Korábban mindkettőt vasárnap rendezték, de 2016 óta az egyiket szombaton, a másikat vasárnap tartják. 2019-ben egy sprintfutammal egészült ki a vasárnapi program, és azóta minden versenyhétvégén három futamot teljesítenek a versenyzők.

A reakciók megoszlanak, íme a kawasakisok véleménye a sprintfutamokról:

„Én élvezem a sprintversenyt, de a csapatoknak fejfájást okoz” – mondta a hatszoros Superbike-világbajnok Jonathan Rea. „Meg kell barátkozni a gumikínálattal, és ki kell találni, hogyan lehetünk gyorsak a főfutamra és a rövidebbre egyaránt. Szükséged van némi tapasztalatra, hogy megszokd. Egy MotoGP-futam általában 42 perc körül szokott lenni, a mienk 36 körül. Két hosszú futamunk és egy sprintversenyünk van, fizikailag elég megterhelő. Mindegyik versenyző fitt, de mentálisan is nehéz.”

„Ugyanaz a fizetés, dupla kockázat” – mondja a MotoGP versenyzőinek nagy része.

„A győzelmekért bónuszt kell kapnod” – hangsúlyozta Rea a SPEEDWEEK.com-nak. „Egy plusz fél futamról beszélünk. A Yamahánál például több mint 100 ezer dollárt kapnak egy győzelemért, szóval 50 ezer dollárról beszélünk, ha valaki megnyeri a sprintfutamot.”

A topcsapatoknak lényegesen több pénzre lesz szükségük a bónuszokra, „a MotoGP-ben gyakorlatilag mindenért bónuszt kapnak” – tette hozzá Rea Kawasaki csapattársa, Alex Lowes.

Valójában nemcsak a győzelmekért vagy a dobogós helyezésekért járnak extra kifizetések, hanem bizonyos kvalifikációs és világbajnoki helyezésekért is.

„A pénteki nap nagyon stresszes lesz számukra” – folytatta Rea. „És azok a csapatok, amelyeknek nincs jó alapbeállításuk, megrekedhetnek. Ha rögtön a pénteki első edzésen megvan a tempó, akkor minden rendben van. De sok csapat a vasárnap reggeli bemelegítésig dolgozik a beállításokon. Most azonban már szombaton egy rendes versenyt kell teljesíteniük, a táv felét, a pontok felével és a bónuszok felével.”

„Végső soron nem fognak többet motorozni, mint eddigmondta Lowes. „Szóval fizikailag nem lesz megterhelőbb, de mentálisan igen.”