2024. március 29. 16:35
KezdőlapMotoGPMarini: Csak idő kérdése, hogy belopjuk magunkat a rajongók szívébe

Marini: Csak idő kérdése, hogy belopjuk magunkat a rajongók szívébe

Luca Marini ugyan nem állhatott fel  a dobogóra Misanóban, de a VR46 Ducati versenyzője még a negyedik hellyel is elégedett volt.

Valentino Rossi féltestvére egyre jobban és jobban teljesít a királykategóriában. Egyre közelebb és közelebb kerül a dobogó.

„Igen, de mindenesetre úgy gondolom, hogy nagyon elégedettek lehetünk a tempóval. Nagyon erős voltam, az első körtől az utolsóig. Őszintén szólva, nem erre számítottam. A Michelin idén más abroncsokat is hozott, amelyek nagyon jól működnek.” – kezdte Marini.

„Úgy gondolom, jól dolgoztunk a hétvégén. Pénteken egy kicsit messze voltunk a Top5-től. Egy jó szombati nap és egy jó bemelegítés után tegnap egy kicsit többet találtunk a motoron. Sokkal jobban éreztem magam, a versenytempó nagyon jó volt. Csak az első három versenyző volt egy kicsit gyorsabb nálam. Lehetetlen volt számomra, hogy az utolsó körökben harcoljak velük. Pecco és Enea nagyszerű versenyt mutatott be. Talán utol tudtam volna érni Mavericket. Nagyon gyors volt – akárcsak az első két helyezett, de sok hibát vétett. Sokszor kiszélesítette a kanyart, így a végén közel voltam hozzá. Csak próbáltam ott lenni, ha lehetőség nyílt. Ezen a versenyen nem sikerült a dobogó, de így is nagyon-nagyon elégedett vagyok.”

Így a keddi és szerdai kétnapos misanói teszt éppen jókor jön: „Egy ilyen pozitív verseny után jó, hogy rögtön tesztelhetünk. Megpróbálhatsz még egy lépést tenni előre, ami előnyt jelenthet a hátralévő versenyeken.”

Marini szerint kulcsfontosságú, hogy már az FP1-től kezdve az élen legyenek.

„Pecco és Enea, de úgy gondolom, hogy Maverick és Fabio sem változott sokat a motoron péntek óta. Másrészt még mindig minden nap azon dolgozunk, hogy jobb megoldást találjunk a kigyorsításokra. Amikor ennek a folyamatnak a végére érünk, eljön a mi időnk. Szerintem nagyon fontos, hogy pénteken egy jó alapbeállítással kezdjünk, és ne nyúljunk semmi máshoz – csak motorozzunk és próbáljuk ki a gumikat. Már az FP1-től kezdve meg kell mutatnod a potenciált. Ezt tette Pecco és Enea, de Maverick is nagyszerű tempót diktált az első naptól kezdve, Quartararo szintén. Azt hiszem, ez az egyetlen dolog.”

A Valentino Rossi-éra utáni első misanói GP-t félig üres lelátók jellemezték, különösen pénteken és szombaton. A verseny napján a hivatalos adatok szerint 56 981 szurkoló nézte végig a futamot – és olasz kettős győzelemnek lehettek szemtanúi. A három nap alatt összesen 101 140 nézőt számoltak össze. Ez jelentősen elmarad a 2019-es számtól, amikor 158 300 ember volt szemtanúja a helyszínen a misanói MotoGP-hétvégének.

Rossi testvérét, Luca Marinit a vasárnap esti nézőszám csökkenéséről kérdezték.

„Azt hiszem, nem volt olyan rossz itt Misanóban. Emlékszem, hogy a múltban itt is hasonló helyzet állt elő. Mugellóban sokkal rosszabb volt.” – jegyezte meg a 25 éves versenyző.

„Úgy gondolom, hogy ez még csak a kezdet – egy új korszak kezdete az olasz versenyzők számára. Vale már évek óta lázban tartja a rajongókat, akkoriban [az olaszországi MotoGP] a FreeTV-n volt látható. Így sokkal több embert tudott elérni. Most már csak idő kérdése. Minden olasz versenyzőnek minden versenyen az élen kell lennie, és meg kell próbálnia minél több futamot megnyerni, minél több bajnokra van szükségünk. Aztán újra tele lesz a lelátó Olaszországban, de azt hiszem, az egész világon is. Ez a sportág minden alkalommal egyre látványosabb. Ez a verseny például egyesek számára unalmas lehetett, de a tempó lenyűgöző volt. Ilyen futam még soha nem volt a múltban – különösen Misanóban, a verseny minden évben nagyon nehéz. Szóval a műsor jó, csak ki kell várnunk, amíg eljutunk a rajongók szívébe. Néhány éven belül minden lelátó tele lesz.” 

A jegyárak további akadályt jelentenek?

„Meg kell kérdeznünk a szurkolókat, lehet, hogy ez problémát jelenthet. Nem ismerem a részleteket, de azt hiszem, az ár korábban is hasonló volt. Az emberek szerelmesek voltak a sportba, Vale-ba és más erős, karakteres versenyzőkbe. Mostanában is vannak jó karaktereink, de nem szabad elfelejteni, hogy mindannyian nagyon fiatalok vagyunk a MotoGP-ben. Várnunk kell és meglátjuk.”