2024. április 18. 15:46
KezdőlapMotoGPValentino Rossi váratlanul visszatérhet a legnagyobb sikereit hozó gyártóhoz

Valentino Rossi váratlanul visszatérhet a legnagyobb sikereit hozó gyártóhoz

Valentino Rossi csapata, a VR46 2024-ben Yamahára vált a Nemzetközi Motorsport Szövetség nemrég újraválasztott elnöke szerint. Mindez már csak azért is érdekes, mert az olasz alakulatnak pont addig a szezonig van szerződése a Ducatival.

Pénteken tartották a FIM, azaz a Nemzetközi Motorsport Szövetség közgyűlését Riminiben, ahol a szervezet elnökét is megválasztották. A nemzeti tagszövetségek delegáltjai hatalmas, 99 százalékos többséggel szavaztak újra bizalmat a tisztséget 2018 óta betöltő Jorge Viegasnak, így a következő négy évben is ő fogja irányítani a szövetséget.

A portugál sportdiplomata ennek örömére robbantotta a bombát, és fontos hírt osztott meg a nyilvánossággal. Viegast arról kérdezték, hogy mi a véleménye a Suzuki kiszállásáról, illetve arról, hogy az RNF Racing jövőre Apriliára vált, így 2023-ban csak két Yamaha lesz a rajtrácson. A 61 éves szakember elárulta, hogy ez nem sokáig marad így, méghozzá Valentino Rossi alakulata miatt.

Nem tartom kifejezetten jónak ezt a helyzetet, de szerintem csak 2023-ban lesz így – nyilatkozta a RAI TV riporterének. – 2024-ben Valentino csapata Ducatiról Yamahára vált, ami jelenleg csak elképzelés, és semmi nincs megerősítve, de megosztom a híreket. Hat Ducati és négy Yamaha lesz [a 2024-es rajtrácson].”

Viegas sem fogalmazott teljesen egyértelműen, de alighanem az ő pozíciójában az ember csak akkor jelent ki ilyesmit, ha már nagyon biztos a dolgában. Ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, hogy az érintettek mennyire örülnek ennek a nyilatkozatnak, pláne úgy, hogy a VR46 2024-ig kötött szerződést a Ducatival.

Arról nem is beszélve, hogy az olasz gyártó idén egyértelműen a legjobb motorral rendelkezett, és a VR46 bemutatkozó szezonjára sem lehetett panasz, olyannyira, hogy Marco Bezzecchi lett az év legeredményesebb újonca. Rossi ráadásul nemrég tagadta, hogy a manapság (Fabio Quartararo teljesítményét leszámítva) nem a legszebb napjait élő japán gyártóra váltanának. „A VR46 csapata nagyon komoly emberekből áll, a versenyzők elégedettek a Ducatival, az elért eredmények bizonyítják ezt – idézi a Paddock GP. – Sajnálom a Yamahát.”

Mindenesetre ha megvalósul a váltás, akkor kijelenthető, hogy Rossi visszatér ahhoz a gyártóhoz, amellyel versenyzői pályafutása során a legnagyobb eredményeket érte el. A 43 éves versenyző hét MotoGP-világbajnoki címéből négyet a Yamahával ért el, ahogyan 89-ből 56 futamgyőzelme is az ő nevükhöz fűződik.