2024. április 23. 18:26
KezdőlapMotoGPNagy keserűséggel és kőkemény őszinteséggel búcsúzott a MotoGP-től Dovizioso

Nagy keserűséggel és kőkemény őszinteséggel búcsúzott a MotoGP-től Dovizioso

Ramón Forcada elárulta, Andrea Dovizioso haszontalannak érezte magát karrierje legvégén, ezért is távozott az idény közepén. Az olasz versenyző akkori főmérnöke marasztalhatta volna pilótáját, de ő sem látta értelmét a folytatásnak.

Andrea Dovizioso zsinórban három összetettbeli második, majd a 2020-as negyedik hely után döntött úgy, hogy szabadságra megy. Az olasz versenyző az Apriliával szeretett volna visszatérni, ám Maverick Viñales leigazolása miatt ez végül nem sikerülhetett. A Yamaha szatellitcsapata, az SRT viszont a 2021-es idény utolsó futamaira lecsapott rá, miután a spanyol pilóta elhagyta a gyári csapatot.

Idén a jogutód RNF Racingnél kezdte meg a szezont, ám az eredmények nem javultak. A két évben összesen 19 futamot teljesített, ám egyszer sem ért célba a tizenegyedik helynél előkelőbb pozícióban. Végül az utolsó hat verseny előtt úgy döntött, hogy visszavonul, így Misanóban szerepelt utoljára a MotoGP-ben. A vele együtt távozó főmérnöke felidézte, milyen mondatokkal búcsúzott.

Nem érezte a motort, és nem volt olyan állapotban, hogy bármit is tehetett volna – nyilatkozta Ramón Forcada. – Nagyon őszinte volt, amikor elment, mert odajött hozzám, és azt mondta: »Nem javulnak az eredményeim, nem érzem jól magam, és haszontalannak tartom magamat, mert a Yamaha nem hallgat rám, hogy mit tudnék hozni a Ducatitól. Szóval mondjatok nekem valamit, amiért itt kellene maradnom, ha már a pénz nem kell!«”

Embed from Getty Images A Yamaha valóban odafigyelhetett volna Dovizioso szavaira, hiszen Fabio Quartararót leszámítva gyászos szezonon vannak túl. Ami az olasz pilótát illeti, Forcada akár győzködhette is volna őt, ám szavaiból kiderül, hogy ennek nem látta értelmét. A 36 éves versenyzőn ugyanis látszott, hogy teljes mértékben elvesztette a motivációját.

Mondhattam volna neki, hogy maradjon év végéig, és folytassa ugyanazt a munkát, de mi lett volna az én motivációm? – tette fel a költői kérdést. – Ha az ember ilyen helyzetben van, az azt jelenti, hogy amikor megérkezik egy nagydíjra, két olyan dolog történik vele, amelynek soha nem szabadna: az egyik, hogy szinte tudja az eredményt, a másik, hogy látja, mikor indul a repülőgép.”

Dovizioso így 15 győzelemmel, további 47 dobogós helyezéssel, valamint 7 pole pozícióval a háta mögött hagyta el a királykategóriát. Ezt követően visszatért a motokrosszhoz, ám jelenleg pihennie kell. Legutóbb ugyanis azzal került be a hírekbe, hogy eltörte a csuklóját, és a sérülésről készült, csúnya látványt nyújtó fotókat meg is osztotta a nagyvilággal.

Andrea Dovizioso és az “S” alakú csukló