2024. április 24. 20:57
KezdőlapMotoGPPedrosa elmondta, mi lehet a Honda gyengélkedésének egyik fő oka

Pedrosa elmondta, mi lehet a Honda gyengélkedésének egyik fő oka

Dani Pedrosa volt leghosszabb ideig Marc Márquez csapattársa. A rajtrácson egyetlen más versenyző sem ismeri nála jobban a titkait, amik közül néhányat meg is osztott a közönséggel.

Dani Pedrosa és Marc Márquez hat szezont töltöttek egy csapatban, ahol látták a másik motorjának telemetriáját. A most már KTM-es tesztpilóta így hitelesen tudja elemezni a versenyző jövőjét és azokat a problémákat, amelyeket a Honda megpróbál leküzdeni, hogy újra a csúcsra érjenek.

Dani Pedrosa - Marc Márquez
Fotó: MotoGP Media

Pedrosa a DAZN platformon elmondta véleményét Marc Márquez felépüléséről és a lehangoló helyzetről, amelyben a HRC van. Ez egy sötét időszak a japán gyártónak, amelyet Pedrosának nem kellett már átélnie a japánoknál, miután 2018 végén otthagyta a csapatot és aktív versenyzői pályafutását.

Pedrosa úgy véli, hogy a Hondánál rövid idő alatt „sok minden” összejött, és ez „nehézzé” teszi, hogy hogy egyértelműen megállapítsák a problémák forrását. „Marcnak különleges képessége van arra, hogy olyan motorokkal is győzni tudjon, amelyek talán nem tökéletesek” – mondta Pedrosa, aki felidézte, hogy a 93-as rajtszámú versenyző milyen gyorsan alkalmazkodott minden újdonsághoz: „Amikor Bridgestone-ról Michelinre váltottunk, sok nehézségem volt, de ő a nehézségek ellenére megnyerte a bajnokságot, és alkalmazkodott a gumikhoz. Úgy tűnik, hogy sokat támaszkodtak erre a képességre és elhanyagolták a többit. Ez messziről látszik, mert a többi Honda-pilóta nem tudott úgy motorozni, mint ő.”

Az ex-MotoGP versenyző minden tisztelete Márquezé, aki elmondása szerint Casey Stoner mellett az egyik csapattárs, aki megnehezítette a dolgát a HRC-nél töltött hosszú pályafutása során: „Voltak erős csapattársaim, mint Stoner vagy Marc. Akkoriban én is ugyanolyan jónak tartottam magam. Marc más versenyző, más arcai vannak a pályán kívül is. A pályán lenyűgöző. Együtt néztük a telemetriát, és elképesztő dolgokat művelt, azt mondtam magamban ‘nem tudom, hogy csinálja ezt’, olyan dolgokat, amiket én nem tudtam elérni. Ezen kívül voltak más dolgai is, egy kis szélhámos volt.”

Ha van valami, amit Pedrosának ki kell emelnie Márquez számos tehetsége közül, akkor az az, hogy minden körülmény között és mindenféle beállítással gyors tud lenni: „Voltak pillanataim, amikor a motor nagyon jó volt, akkor nagyon gyors voltam. De amikor nem volt olyan jó, akkor nehezebb volt gyorsnak lenni, voltak nehézségeim. Nem úgy mint Marc, ő pont az ellenkezője.”

Ezt a kijelentését alátámasztandó Pedrosa felidézett egy történetet, ami egy csehországi szabadedzésen történt. Márquez kiment a bokszból „és jó időt ment, pedig a bokszban nagy volt a zűrzavar. Azt mondták, hogy egy 87-es, kemény rugóval fog kimenni, de hibáztak, és egy 95-öst szereltek rá, ami körülbelül ötször keményebb. Kiment, és azt mondta, hogy rendben van. Aztán felrakták a 87-est, és még jobban ment.” – mesélte, alátámasztva, hogy Marc bármivel képes gyors lenni.

A korábbi Honda versenyző kitért ex-csapattársa bukásaira is, ami szerinte hozzátette azt a kis extrát, ami miatt riválisa a csúcsra ért. „Ha én úgy buknék, mint ő, kórházba kerülnék, darabokra törnék.” – mondta Pedrosa és azt sem titkolja, hogy talán éppen a sérüléstől való félelem volt az, ami miatt nem tudta tartani a lépést Márquezzel: „Ez akadályozott meg abban, hogy hozzátegyem azt a pluszt.”

Dani Pedrosa nem kételkedik abban, hogy Marc Márquez képes lesz maga mögött hagyni rossz szériáját, és újra képes lesz harcba szállni a bajnoki címért. Szerinte a Ducati uralmát legjobb eséllyel a spanyol Honda versenyző tudja megtörni.

Dani Pedrosa - Marc Márquez
Fotó: MotoGP Media

 „Az egyértelmű, hogy ha Marc fizikailag jól van, és megtalálja az önbizalmát, valamint a jó kémiát a motorral, akkor könnyen szétrombolhatja a Ducati terveit, mert Marc nagyon kiszámíthatatlan srác, és olykor olyan dolgokat tud csinálni, amire nem számítasz. Ő egy olyan figura, akit nem lehet fixen egy helyre tenni, mindig mozgásban lesz” – zárta gondolatait Pedrosa.