2024. április 19. 11:45
KezdőlapMotoGPA Honda érthetetlen döntést hozott 2020-ban

A Honda érthetetlen döntést hozott 2020-ban

A Moto3 és Moto2 világbajnoka – és a hatszoros MotoGP-bajnok Marc Márquez öccse – 2020-ban debütált a királykategóriában a gyári Honda csapatnál.

Álex Márquez MotoGP pályafutása nem indult a legszerencsésebben. Mielőtt a COVID által késleltetett szezon egyáltalán elkezdődött volna, Álex Márquez máris kikerült a gyári csapatból és a szatellit LCR csapathoz kerül, hogy legyen helye Pol Espargarónak.

Márquez volt az egyetlen Honda-pilóta 2020-ban, aki dobogóra tudott állni, és a következő két szezonban is küzdött az LCR RC213V nyergében.

2023-ban a Gresini Ducatihoz igazol, és a spanyol a novemberi, valenciai első tesztje után elismerte, hogy a Desmosedicivel azonnal otthon érezte magát.

A Hondánál eltöltött időre visszagondolva Márquez azt mondja, hogy a Honda döntése, miszerint az LCR-hez kerül át, „egy kicsit nehéz volt számomra”, és úgy érzi, hogy a japán márka nem használta ki eléggé a munkája során.

„Őszintén szólva, abban a pillanatban nem igazán értettem egyet ezzel a döntéssel” – válaszolta, amikor az LCR-hez való igazolásról kérdezték. „De tiszteletben tartottam, és megértettem a Honda álláspontját. A múlton nem tudunk változtatni. Ez a döntés egy kicsit nehéz volt számomra, és nem éreztem, hogy az LCR-en belül produktív lennék a Honda számára – nem a csapat, a Honda számára. Szóval, sok olyan napom volt ott, amikor úgy voltam vele, hogy ‘Oké, segíthetek’. Abban a pillanatban nehéz volt számomra, de el kellett fogadnom. Sokat tanultam, hálás vagyok a Hondának, hogy lehetőséget adtak nekem. A múlton nem tudunk változtatni, csak a jövőbe tekinthetünk.”

Mindezek ellenére Márquez nem neheztel a Hondára, és azt mondja, a gyártóval való kapcsolata „mindig nagyszerű lesz.”

„Mindig is jó volt a kapcsolatom a Hondával” – mondta. „Nem volt semmi problémám. Nem ugyanaz a helyzet a szatellit és a gyári csapatnál. Oké, a szerződésed lehet gyári, de nem teljesen ugyanaz. A szatellit csapatnál mindig később érkeznek az új alkatrészek, és amikor egy olyan motorod van, amivel sok a probléma, azt nagyon megérzed. De a kapcsolatom a Hondával mindig nagyszerű lesz, mindig hálás leszek, mert ők adták meg a lehetőséget, hogy fellépjek a MotoGP-be. Velük nyertem a Moto3-ban.”