2024. március 29. 09:11
KezdőlapMotoGPMarc Márquez azért követelőzik a Hondánál, mert már megkopott a tudása?

Marc Márquez azért követelőzik a Hondánál, mert már megkopott a tudása?

Stefan Bradl úgy véli, Marc Márquez részben azért szeretne fejlesztéseket látni a Hondától, mert már nem tud akkora kockázatot vállalni, mint korábban. A spanyol versenyzőt az elmúlt években rendszeresen helyettesítő motoros szerint korábban nem volt gond a sorozatos esésekkel.

A 2023-as idény egyik legizgalmasabb kérdése, hogy képes lesz-e Marc Márquez tartósan visszatérni az élmezőnybe. A hatszoros MotoGP-világbajnok a 2020-as idénynyitón törte el a felkarját, és még tavaly is kénytelen volt kés alá feküdni, mert nem érezte magát száz százalékosnak. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ha ezen a téren idén már nem is lesz gond, akkor sem garantált a siker.

Ehhez ugyanis természetesen a motor is kell, és ezzel kapcsolatban jelenleg nem lehet optimista. A valenciai teszteken a Honda nem muzsikált jól, és Márquez is kijelentette, hogy a következő szezon elejére jelentős előrelépésre van szükség, különben nem fognak a győzelemért harcolni. A spanyol versenyzőt a hiányzásai alkalmával helyettesítő Stefan Bradl szerint nem véletlen ez a kommunikáció csapattársa részéről.

Marc Márquez dühös volt a Honda miatt

Marc [nemsokára] harmincéves lesz – nyilatkozta a Speedweeknek a Honda teszt- és tartalékpilótája. – Tudja, hogy még két-három jó év áll előtte. Győztes motort akar, ezt már többször is hangsúlyozta, még a mugellói futamot követő szünete előtt is. Marc a novemberi valenciai teszten nem látta az általa elképzelt nagy lépéseket. Persze, négyszer műtötték a felkarját, [de] véleményem szerint tisztában van az egészségi állapotával, ezért követel most világos intézkedéseket a Hondától.”

A német versenyző hozzátette, hogy a Hondával ellentétben a Ducati rengeteget lépett előre az elmúlt két-három évben, aminek köszönhetően tavaly már mindhárom világbajnoki címet elhódították. Márquez ugyan agresszív vezetési stílusának köszönhetően korábban adott esetben képes volt ellensúlyozni a motorok közötti különbséget, de Bradl úgy véli, manapság már óvatosabbnak kell lennie.

A jelenlegi motoron Marc nem tudja úgy kihasználni az erősségeit, mint korábban – magyarázta. – Rendre túlságosan nagy kockázatot kell vállalnia. Rájött, hogy már nem képes ilyen magasan tartani a rizikó [szintjét]. Vissza kell vennie a tempóból, és inkább a motorra kell támaszkodnia. Mivel azonban minden Honda-versenyző x alkalommal bukott, és a 2022-es eredmények rendkívül gyengék voltak, ebből is adódik, hogy versenyképesebb motort követel.”

2018-ban és 2019-ben Márqueznek akkora kockázatot kellett vállalnia a sikerért, hogy az évente körülbelül harminc eséssel járt. Ezt ő maga is hangsúlyozta, ám a Honda nem vette komolyan a szavait, ehelyett a nála jóval kevésbé eredményes csapattársait cserélgette. Akkoriban kevésbé jelentettek problémát a bukások a 29 éves motoros számára, ami mostanra megváltozott, és nem csak a sérülése miatt.

Akkoriban az esések talán nem zavarták annyira Marcot – vélekedett Bradl. – A bukás mindig is része volt a megközelítésének. Gyakran mondta, hogy éreznie kell a határt, és tudnia kell, mikor csúszik meg a motor. Amíg nem történt semmi [komoly], addig az esések nem zavarták őt annyira. Amíg vasárnaponként rendben voltak az eredmények, Marc sok mindent félretett. Mindig is lenyűgöző volt látni, hogy miként birkózik meg az esésekkel, de már nem lesz fiatalabb.”

Fotó: MotoGP Media

Ráadásul nem Márquez az egyetlen, aki bírálta a Honda teljesítményét, illetve hozzáállását. Ezekkel a szavakkal lényegében Bradl is ezt teszi, ahogyan jó néhány korábbi, illetve jelenlegi csapattársa „Nem Marc az egyetlen Honda-versenyző, aki kritikát fogalmazott meg – hangsúlyozta a 33 éves pilóta. – A többiek is ugyanezt tették Álex Márqueztől kezdve, Nakagami [Takaakin] át Pol [Espargaróig]. Marc van a legerősebb helyzetben a sikerei miatt, ezért is szólal most fel hangosan és egyértelműen a fejlesztések érdekében.”