2024. április 26. 20:55
KezdőlapMotoGPHamarosan kiderülnek a kulisszatitkok – dokumentumsorozat készült a rekordot hozó vb-csatáról

Hamarosan kiderülnek a kulisszatitkok – dokumentumsorozat készült a rekordot hozó vb-csatáról

Négyrészes dokumentumsorozat készült a MotoGP tavalyi szezonjáról, a világbajnoki esélyesekre fókuszálva. Az előzetes már megtekinthető, és az egyes epizódok is hamarosan megjelennek.

Szoros és emlékezetes világbajnoki csatát hozott a tavalyi szezon a MotoGP-ben. Két futammal a vége előtt még négy versenyzőnek is volt matematikai esélye a végső győzelemre, ami bár a két évvel korábbi idényről is elmondható, a több futam miatt ez nagyobb szó volt legutóbb. A csúcsra végül felérő Francesco Bagnaia pedig rekordot döntött azzal, hogy 91 pontos hátrányt megfordítva végzett a táblázat élén.

Bár a szurkolók már az új szezont várják, január végén, illetve február elején még visszatekinthetnek az előzőre, ráadásul eddig nem látott felvételekkel találkozhatnak. A világbajnoki csatáról ugyanis egy négyrészes dokumentumsorozatot készítettek There Can Be Only One (Csak egy maradhat) címmel. Az egyes epizódokat a MotoGP hivatalos oldalán tudják megnézni azok, akik rendelkeznek VideoPass előfizetéssel, az előzetes viszont már most is elérhető.

A sorozat arra az öt versenyzőre fókuszál, és az ő szemszögükből követhetjük végig az idény alakulását. Azok a pilóták, akik a szezonkezdet előtt MotoGP-világbajnoknak mondhatták magukat, egyaránt szerepet kaptak. Marc Márquezhez, Joan Mirhez és Fabio Quartararóhoz pedig a veteránnak számító Aleix Espargaró és a gyártók és a csapatok közötti bajnokságot már 2021-ben is megnyerő Ducati motorosa, Bagnaia csatlakoztak, vagyis öt különböző gyártó versenyzőjével forgattak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MotoGP™ (@motogp) által megosztott bejegyzés

Az első rész január 27-én, azaz jövő héten pénteken jelenig meg. Ebben az epizódban végigkövethetjük, hogy sokaknak nehézségekkel indul a szezon. A 2021-ben az első két helyen záró Quartararo-Bagnaia kettősnek nem jönnek az eredmények, Mirnek a Suzuki év végi kiszállásával kell szembenéznie, míg Márquez úgy dönt, hogy negyedszer is kés alá fekszik, aminek következtében jelentős kihagyásra kényszerül.

A január 31-én érkező második részben Quartararo a jó eredménysorának köszönhetően átveszi a vezetést a tabellán Espargaróval szemben, akinek gyártóját, az Apriliát aggasztja a riválisok tempója. Ezzel párhuzamosan Bagnaia többször is kiesik, és óriási lemaradást szed össze, míg Mir esetében pedig látszik, hogy ebben az évben nem rúghat labdába a világbajnoki címért folytatott csatában.

A harmadik epizód február 3-án jelenik meg, és a nyári szünetet követő fordulatot mutatja be. Quartararo és Espargaró eredményei is jelentősen romlanak, ami hibák, balszerencse és a gyenge motorteljesítmény egyvelegének köszönhető. Bagnaia ellenben elkezdett szárnyalni, és az utolsó előtti, malajziai fordulót megelőzően átvette a vezetést a tabellán. Időközben Márquez is visszatér, és egy pole pozícióval, valamint egy második hellyel jelzi, hogy idén vele is számolni kell.

A negyedik, utolsó rész február 7-étől lesz elérhető. Az epizód a szezon utolsó két futamát dolgozza fel, amely Bagnaia és Quartararo, illetve a Ducati és a Yamaha párharcáról szól, még ha a Malajziai Nagydíj előtt még Espargarónak és Enea Bastianininek is volt matematikai esélye a vb-címre. A valenciai zárófutamon végül az olasz versenyző ünnepelhetett, míg a másik táborban nyilvánvalóan ellentétes érzelmek voltak felfedezhetők.