2024. március 29. 07:07
KezdőlapMotoGPGuidotti elmondta, hogy milyen extra szerep vár a visszatérő versenyzőre a KTM...

Guidotti elmondta, hogy milyen extra szerep vár a visszatérő versenyzőre a KTM kötelékében

Pol Espargaró visszatér a KTM kötelékébe, ahol MotoGP pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el. Vajon ez a visszaváltás újra az élmezőnybe repíti a spanyol versenyzőt?

Pol Espargaró Moto2-es világbajnoki címével a zsebében 2014-ben a Tech3 Yamaha színeiben debütált a királykategóriában. A hangvillás márka után a KTM csapatához csatlakozott és folyamatos fejlődést mutatott együtt a versenyző és a csapat. A 2020-as csonka szezonban egészen a tabella 5. helyéig jutott a spanyol. Ezután jött a váltás a gyári Honda alakulatára. Nyilvánvalóan ez egy kecsegtető ajánlat volt a számára, hiszen egy világbajnok csapathoz igazolt, de a lehető legrosszabbkor érkezett a japánokhoz. A Honda Márquez sérülése és egyéb problémák miatt nagy gödörben volt a tavalyi szezonban. 2023-ban visszatér a KTM kötelékébe, mégpedig a Tech3 GasGas csapathoz, bízva abban, hogy a tavalyi fiaskó után ismét az élvonalban húzhatja a gázt.

Hivatalos: Espargaróval jön a MotoGP-be a GASGAS

A KTM nagy változtatásokat eszközölt a 2023-as évadra, hiszen a tavalyi 4 versenyzőjükből csupán Brad Binder maradt korábbi ülésén. Érkezik a gyári csapathoz Jack Miller, míg a Tech3 istállójához Pol Espargaró és a Moto2-bajnok Augusto Fernández.

A KTM csapatvezetője, Francesco Guidotti beszélt arról, hogy mit vár a versenyzők érkezésétől és milyen extra szerepet szánnak Espargarónak.

„Mindketten, Jack és Pol, fontosak számunkra a tapasztalatuk miatt” –  mondta Guidotti. „Tapasztalatot hoznak – jót és rosszat – különböző márkáktól, és ez az, amit kerestünk. Egy másik fontos szempont, hogy mindketten nagyon-nagyon gyorsak a kvalifikációkon, egyetlen körön. Ez az, ami tavaly valahogy elmaradt. Ez nem csak a versenyző hibája, talán a motorunk sem tudta megadni nekik a támogatást, amire szükségük van ahhoz, hogy egy nagyon gyors kört teljesítsenek. Szóval megpróbáljuk minden lehetséges módon jobban megérteni a motorunkat, mert tudjuk, hogy különösen a sprintversenyek miatt a kvalifikáció még fontosabb lesz [idén].”

„A sprintverseny csak 10-12-13 körös lesz, így nem lesz idő egy rossz rajt után feljönni, hogy jó eredményt érjünk el. Már tavaly is láttuk, ha egyszer az első 2-3 sorból indulhattunk, folyamatosan top tízes és dobogós helyezéseket is szereztünk. De amikor a 4., 5., 6. sorból indulsz, akkor tényleg nincs esélyed az első öt helyért harcolni. Nagyon fontos lesz, hogy minden versenyen és minden sprintfutamon ott legyünk, hogy az év végén odaérjünk abba a pozícióba, amit szeretnénk.”

Guidotti kitért arra is, hogy Espargarónak egy fontos szerepet szánnak a csapatnál. Zarco példáját hozta fel, aki gyakran megkapja a legújabb fejlesztéseket a Pramac csapatánál, hogy tesztelje és finomhangolja azokat, mielőtt a gyári versenyzők megkapnák.

„Igen, ez a munka része, különösen azért, mert ő kérte” – mondta Guidotti Espargaro fejlesztői szerepéről. „Úgy értem, tavaly panaszkodott, hogy azzal a motorral kezdte [a szezont], és ugyanazzal a motorral fejezte be, és megszokta, hogy minden versenyen új alkatrészeket kap [a KTM-nél]. Nem lesz olyan, mint három évvel ezelőtt, de igen, Pol munkájának része lesz, hogy többet teszteljen” – tette hozzá Guidotti. „Augusto [Fernández] nem igazán, mert időt kell adnunk neki, hogy megértse a MotoGP-t, mielőtt alkatrészeket tesztel, de Pol esetében tényleg számítunk a tapasztalatára és a versenyzéshez való hozzáállására, hogy felgyorsítsuk a motor fejlesztését.”