2024. április 25. 13:01
KezdőlapMotoGPHoppá, Yamahán edzettek a rivális gyártók MotoGP-versenyzői

Hoppá, Yamahán edzettek a rivális gyártók MotoGP-versenyzői

Pol Espargaró és Miguel Oliveira is pályán volt azon a napon, amikor Portimãóban a Superbike hivatalos tesztje zajlott. Igaz, nem KTM-mel, illetve Apriliával mentek, hanem mindketten Yamahával, de ennek is megvan a magyarázata.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a héten rendezték a Superbike-világbajnokság második tesztjét Portimãóban. A második napon azonban nemcsak a WSBK mezőnye gurult pályára, hanem két MotoGP-versenyző is a helyszínen edzett. Persze nem azokkal a motorokkal, amelyeket az idény során használni fognak, de így is akadt egy kis „probléma”.

Elképesztően szoros eredményt hozott a második teszt, minimális a különbség a két világbajnok között

Egészen konkrétan Pol Espargaróról és Miguel Oliveiráról van szó. Előbbi a Repsol Hondától igazolt a Gasgasra átcímkézett, de valójában a KTM motorjait használó Tech3-hoz, míg a portugál versenyző a Red Bull KTM-től az Aprilival versenyző RNF-hez szerződött. Portimãóban viszont egyikük sem a jelenlegi gyártójának megfelelő versenygépet hajtott.

A GPone.com jelentése szerint mindketten egy Yamahára, egészen pontosan egy R1-esre, a japánok Superbike-ban használt motorjára pattantak fel. Mindez első hallásra furcsának hangzik, hiszen ezekben a kategóriákban már komoly szerződések kötik a versenyzőket, és egészen biztos, hogy a rivális gyártókkal kapcsolatban jelentősen korlátozzák őket. Ugyanakkor egyikük sem szegte meg a megállapodást, és van magyarázat a cselekedetükre.

Espargaró esetében nagyon egyszerűen meg lehet indokolni a látottakat: a KTM nem rendelkezik olyan motorral, amely megfelelne a szabályoknak. Ennélfogva minden bizonnyal nem számít szerződésszegésnek, hogy egy Yamahán ment, vélhetően inkább örültek, hogy ezzel is hatékonyabban felkészülhetett a közelgő idényre. Persze felmerül a kérdés, hogy miért nem a MotoGP-ben nem szereplő Kawasaki vagy BMW versenygépét vette igénybe, de vélhetően erre is létezik észszerű magyarázat.

MotoGP, Pol Espargaró, Honda, Miguel Oliveira, KTM, Sepang teszt 2022
Pol Espargaró és Miguel Oliveira (Fotó: MotoGP Media)

Ami Oliveirát illeti, vele kapcsolatban sem sokkal bonyolultabb a helyzet. Az Aprilia 2018-ig versenyzett a Superbike-világbajnokságban, vagyis rendelkezik a szabályoknak megfelelő motorral. Az ötszörös MotoGP-futamgyőztesnek vélhetően csupán várnia kell, hogy megkapja RSV4-est, ahogyan az Maverick Viñales és Aleix Espargaró esetében is történt korábban.

Mind az említettek, mind a királykategória mezőnyének többi tagja egy hét múlva vezetheti a saját motorját. Február 10-én ugyanis elindul a háromnapos sepangi teszt, és a gyártók láthatják, hogy hol tartanak. Az egyetlen kivétel Augusto Fernández, aki újonc lévén már most vasárnap motorra ülhet a jövő hét keddig tartó shakedown keretében.