2024. március 28. 19:38
KezdőlapMotoGPA pályán kívül már elindult a tavalyi vb-harc visszavágója? – riválisa figyelmeztette...

A pályán kívül már elindult a tavalyi vb-harc visszavágója? – riválisa figyelmeztette a címvédőt

Fabio Quartararo elárulta, mit gondol a Ducati két pilótájáról, illetve a kapcsolatukról, és egy többféle módon értelmezhető mondatot is elejtett. A Yamaha versenyzője azóta cáfolta, hogy bármilyen hátsó szándéka lett volna.

Az elmúlt két szezonban Fabio Quartararo és Francesco Bagnaia végeztek a MotoGP-világbajnokság első két helyén. Bár 2021-ben a Ducati versenyzője nem jelentett igazi fenyegetést a francia motoros elsőségére, tavaly szoros volt a küzdelem köztük, legalábbis ami a pontverseny alakulását illeti. Bagnaia 91 pontos hátrányt dolgozott le, és vette át a vezetést két fordulóval a vége előtt, hogy aztán a szezonzárón bebiztosítsa végső győzelmét.

Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo
Bagnaia és Quartararo idén is fontos szereplői lehetnek a világbajnoki harcnak (Fotó: MotoGP Media)

Könnyen lehet, hogy ők ketten idén is harcban lesznek a bajnoki címért, de valószínű, hogy az olasz pilótának nehezebb dolga lesz csapaton belül. Idén ugyanis Enea Bastianini lesz a csapattársa, aki a második legtöbb futamot nyerte a 2022-es idényben, ráadásul még akkor is megszorongatta honfitársát, amikor már eldőlt, hogy a gyári Ducatinál folytatja pályafutását. Sokak a szezont is meghatározhatja kettejük kapcsolata, ezzel kapcsolatban Quartararót is megkérdezték.

Bastianini kemény dió lesz, és kíváncsian várom, milyen lesz a kapcsolata Peccóval – nyilatkozta a Mowmag.com-nak. – Tavaly ketten együtt tizenegy futamot nyertek. Ez lesz a legerősebb csapat, de [mi a helyzet] amikor a csapattársa gyorsabb az embernél? Nagy csata lesz.” A válasz nagy részében semmi különös nincs, a 23 éves pilóta elmondta azt, amit már sokan mások is, de az utolsó előtti mondattal kapcsolatban felmerülhetnek kérdések.

Természetesen nem állítjuk, hogy így van, de nem kizárt, hogy 2021 világbajnoka már most megkezdte a pszichikai hadviselést Bagnaia ellen. Nyilvánvaló, hogy neki az az érdeke, hogy a Ducati versenyzői minél kiegyenlítettebb csatát vívjanak, hogy a végén jobbnak bizonyuló versenyző minél több pontot veszítsen a másikkal szemben. Persze az is lehetséges, hogy Quartararóban egyáltalán nem volt ilyen jellegű szándék.

Ami viszont biztos, hogy a Yamaha versenyzője az újabb világbajnoki címet célozza meg, és az ehhez vezető úton a Ducati lesz az egyik, ha nem a legnagyobb ellenfele. Bár tavaly Quartararo és Bagnaia maradt a legtovább versenyben a vb-címért, a pályán nem vívtak igazán emlékezetes párharcot. A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes szerint azonban ez is változni fog.

Alig várom, hogy kipróbáljam az új motort, és megismerjem a tavalyi tesztet követő fejlesztéseket – fogalmazott. – Egyértelmű, hogy meg akarom nyerni a bajnokságot, de az is világos, hogy lesznek ellenfelek, és nem lesz könnyű. A Ducati az a csapat, amelyiket le kell győzni. Tavaly nem volt igazi test a test elleni küzdelmem Peccóval, mert a körülmények soha nem hoztak össze minket versenyen, de biztos vagyok benne, hogy eljön a csata [ideje].”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MotoGP™ (@motogp) által megosztott bejegyzés

Quartararo már a shakedown utolsó napjára megérkezett Sepangba

Hogy melyik versenyző, illetve motor milyen tempóra lehet képes idén, arra a pénteken kezdődő sepangi teszt adhat némi választ. A háromnapos eseményen már az állandó mezőny tagjai is vezetni fognak, és kipróbálhatják a gyártóik új fejlesztéseit. Ami a Yamahát illeti, a japánok mindenképpen optimisták lehetnek, hiszen a shakedownon úgy tűnt, hogy a végsebesség sokat javult.

Frissítés: Quartararo cáfolt

Quartararo a saját Facebook-oldalán reagált a hírre. A francia versenyző nem az eredeti cikket, hanem a Crash.net-en megjelent írást, pontosabban arról egy képernyőfotót osztott meg, melynek címében kijelentő módban állították, hogy már megkezdte a lélektani hadviselést Bagnaia ellen. A Yamaha pilótája mindössze egyetlen szót fűzött hozzá: „FAKE”, azaz nem igaz, hogy bármilyen hátsó szándéka lett volna.