2024. április 18. 21:12
KezdőlapMotoGPA MotoGP előszobájában versenyző pilótákkal tesztelt a magyar motoros

A MotoGP előszobájában versenyző pilótákkal tesztelt a magyar motoros

Kovács Bálint hatnapos teszten vett részt Spanyolországban. A 21 éves versenyzőnek sikerült összeszoknia új csapatával, és ebben még az eső sem gátolta meg, miközben a Moto2- és a Superbike-világbajnokságon szereplő pilótákkal együtt gyakorolhatott.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, Kovács Bálint két sorozatban fog indulni ebben a szezonban. Azt már régebb óta lehet tudni, hogy a német bajnokságban, azaz az IDM-ben kap lehetőséget a gyári BMW-nél, és januárban az is hivatalossá vált, hogy az Endurance-világbajnokság európai futamain is szerepelni fog a Maco Racing Team színeiben.

Remek beugrása után világbajnoki sorozatban kapott állandó ülést a magyar motoros

A H-Moto Team motorosának nem teljesen ismeretlen a szlovák alakulat, hiszen a tavalyi Bol d’Oron hozzájuk ugrott be, ráadásul kiválóan szerepelt, hiszen csapattársaival együtt a hatodik helyet szerezte meg. Most pedig még jobban összeszokhatott az istállóval, hiszen múlt héten hat napon át tesztelhetett Spanyolország két különböző pályáján.

Külön öröm a számomra, hogy tavalyhoz képest több teszten vehetek részt, ami remek felkészülést nyújt az idei szezon nagy próbatételeire – idézi a H-Moto Team. – Minden pályán töltött kilométer nagyon hasznos lehet a versenyeken. Almeríában négy, míg Valenciában két napon keresztül tesztelhettem, ráadásul lehetőségem volt, még ha csak egy napig, de esős körülmények között motoroznom. Az előbbi pályán nem kellett a pályaismerettel bajlódnom, hiszen korábban versenyeztem itt, így az első perctől kezdve csak a közös munkára koncentrálhattunk.”

Kovácsot az eső sem hátráltatta, sőt, elmondása alapján bizonyos szempontból jól jöttek nekik a mostoha körülmények. A HUMDA Academy versenyzője pozitívan értékelte az előző hét eseményeit. A tesztelés során egyébként olyan pilótákkal is együtt gyakorolhatott, akik a jövőben akár a MotoGP-ben is versenyezhetnek, vagy éppen korábban indultak a királykategóriában.

Sokat haladtunk a motor beállításával, és ami a lényeg, sikerült teljesen összekovácsolódnom a csapattal – folytatta. – Valenciában az első nap első felében az aszfaltcsík megismerése volt a fő feladat, aztán délután már tempósan köröztem a Moto2-es és a Superbike-világbajnokságon is induló versenytársakkal együtt. Az utolsó napra megérkezett az eső is, így a vizes pályára való beállításokat is kipróbálhattuk. Noha régen motoroztam ilyen körülmények között, nagyon jól éreztem magam.”

Kovács Bálint, Maco Racing Team, teszt 2023
Kovács Bálint (Fotó: H-Moto Team)

Azt egyelőre még nem tudni, hogy Kovács mikor ül legközelebb a Maco Racing Team Yamahájára, de az biztos, hogy az IDM hivatalos tesztjén ott lesz a BMW színeiben. Felmerül a kérdés, hogy nem zavarja-e, hogy az idény során egyszer az egyik, máskor a másik motoron fog ülni, de a magyar pilótának ezzel semmilyen problémája nincsen.