2024. április 18. 22:55
KezdőlapMotoGPDani Pedrosa több futamon is versenyezhet idén?

Dani Pedrosa több futamon is versenyezhet idén?

A KTM szeretné, ha Dani Pedrosa nemcsak a Spanyol Nagydíjon venne részt a 2023-as MotoGP-szezonban, hanem még legalább egy futamon, amitől a spanyol motoros sem zárkózik el. Ami a többi gyártót illeti, esetükben még nincs hivatalos megerősítés, de valószínűleg ők is több lehetőséget fognak felhasználni.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Dani Pedrosa idén visszatér a MotoGP-be, legalábbis egy futam erejéig. A 31-szeres MotoGP-futamgyőztes a Spanyol Nagydíjon fog részt venni szabadkártyával, így a 2021-es első ausztriai hétvége után fog ismét motorra ülni futamon. Akkor egy emlékezetes balesetbe keveredett, aminek látványos tűz lett a vége, de az újraindítás után a tizedik helyen ért célba.

Dani Pedrosa ismét versenyezni fog a MotoGP-ben

A spanyol motoros 2018-ban hagyott fel az állandó versenyzéssel, de tesztpilótaként még maradt a királykategóriában, igaz, immáron nem a Honda, hanem a KTM színeiben. Eleinte azonban elzárkózott a versenyzéstől, aztán másfél éve megtört a jég. Az akkori incidens után viszont úgy fogalmazott, hogy soha többet nem akar futamon indulni, de idén ezt már biztosan nem fogja betartani.

Igen, igaza van – válaszolta nevetve a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mindez a rövid memóriájának köszönhető-e, de aztán megadta a valódi magyarázatot. – Az új nagydíjformátum teljesen átalakítja a világbajnokságot, úgyhogy egy kicsit fel kell zárkóznunk, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljük, mint a versenyzők. Meg akarom érteni ennek az új formátumnak a dinamikáját, hogy megértsem a pilóták szemszögét, amikor bizonyos dolgokról beszélgetnek a mérnökökkel. Ez a teszteken is segíteni fog nekem. Mint tudják, minden évben csak korlátozott számú abroncs áll rendelkezésünkre tesztelési célokra.”

Pedrosa az idén debütáló sprintfutamra célzott, melynek révén a mezőny tagjai másfélszer akkora versenytávot fognak megtenni egy hétvégén, mint eddig, hiszen szombaton is lesz egy viadal. Ennek és a technikai fronton való versenynek köszönhetően az idei évre nagyon fontossá váltak a szabadkártyás lehetőségek, és könnyen lehet, hogy Pedrosa nem is csak Jerezben fog elindulni.

A szabályok szerint egy gyártó egy idényen belül legfeljebb háromszor adhat szabadkártyás lehetőséget valamelyik tesztpilótájának, és a kérelmet legalább 90 nappal az adott verseny előtt be kell nyújtani. Ezt hivatalosan eddig csak a KTM tette meg a már említett Spanyol Nagydíjra, de az osztrák gyártó alighanem többször fog élni a joggal. Franesco Guidotti csapatmenedzser a MotoGP.com-nak elmondta, elképzelhető, hogy Pedrosa később is fog versenyezni.

MotoGP, Dani Pedrosa, KTM, Stájer Nagydíj 2021
Pedrosa a 2021-es Stájer Nagydíjon versenyzett utoljára (Fotó: Gold & Goose/Red Bull Content Pool)

Ez pedig minden bizonnyal a szeptemberben esedékes San Marinó-i Nagydíj lesz, mivel utána két napig Misanóban maradnak tesztelni, ami kulcsfontosságú lesz a 2024-es motor fejlesztésének szempontjából. A többi gyártó esetében még nincs hivatalos megerősítés, de minden valószínűség szerint ők is több alkalommal fognak élni a szabadkártyával.

Michele Pirro vélhetően Mugellóban és Misanóban fog versenyezni a Ducatival, de Davide Tardozzi csapatmenedzser azt sem tartja kizártnak, hogy Assenben is motorra ül. Lorenzo Savadori az Olasz Nagydíjon, a Holland TT-n és a spielbergi viadalon vehet részt. A Honda és a Yamaha részéről még nem nyilatkoztak arról, hogy Stefan Bradl, illetve Cal Crutchlow mikor versenyezhet. Utóbbiról Massimo Meregalli csapatigazgató csak annyit mondott, hogy akár mindhárom lehetőséget kihasználhatják, mivel az idei évben nincs ügyfélcsapatuk.