2024. március 28. 21:48
KezdőlapMotoGPMegrémültek a Hondánál Marc Márquez bejelentése előtt, a legrosszabbra számítottak

Megrémültek a Hondánál Marc Márquez bejelentése előtt, a legrosszabbra számítottak

A Marc Márquezről szóló dokumentumfilm betekintést engedett azokba a percekbe, amikor a spanyol versenyző bejelentette a Honda gyári csapatánál dolgozóknak, hogy újabb műtétje miatt jó néhány versenyt ki fog hagyni. Ebből kiderül, hogy mit mondott nekik, és az is, hogy a régi csapattagok miért rettegtek ennél is rosszabb hírtől.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a héten jelent meg a Marc Márquezről szóló dokumentumsorozat, a Marc Márquez: ALL IN. Az öt epizódból álló széria kétségtelenül egy másik, a nagyközönség számára eddig nem ismert oldalát mutatja be a nyolcszoros világbajnoknak, és nem mellesleg jó néhány olyan részlet is kiderül belőle, ami korábban nem volt ismert a nyilvánosság számára.

A történelem egyik legjobbja, de Marc Márquez a pályán kívül igazán nagy példakép (vélemény)

Ezek közé tartozik az a jelenet, amikor a spanyol versenyző elmondja a Repsol Honda munkatársainak, hogy az Olasz Nagydíj után újabb műtétje lesz, ezért jó pár futamot ki fog hagyni. Ezt hivatalosan csak a mugellói hétvége előtt jelentette be, de a csapattagoknak már az azt megelőző Le Mans-i versenyt követően a tudtukra adta. Mindez a második részben látható.

Ezelőtt semmit nem mondtam nektek, mert a hétvégét teljesítettem, és próbáltam koncentrálni, illetve a lehető legjobb eredményt elérni – kezdte Márquez az összehívott megbeszélésen, miután a hatodik helyen fejezte be a franciaországi viadalt. – Még vizsgálják Amerikában a Mayo-klinikán, de minden valószínűség szerint lesz még egy karműtétem.”

Az akkor még csak 29 éves motoros azt is elmagyarázta, hogy miért jutott erre a döntésre, amelynek folyamatát a nézők ennél sokkal részletesebben végigkövethetik. A sérült karja továbbra sem jött teljesen rendbe, mivel a korábbi operáció miatt annyira eldeformálódott a csont, hogy Márquez nem tudta normálisan behajlítani, és ez hátráltatta a versenyzésben.

Így befejezni a szezont… – folytatta. – Ma az első körök nem voltak rosszak, de utána hetven százalékon vezettem, és a karomra gondoltam. Így nem tudom jól beállítani a motort, az elektronikát… nem tudok vezetni. »Persze, a motor«, mert az elején arról volt szó, hogy »nem, a motor…«, de [így] nem tudok vezetni. Ezzel a motorral gyorsabb tudnék lenni. Nem egy világverő motor, de gyorsabb tudnék lenni.”

Bár 2021-ben három futamot is nyert, összességében az eredményein is megmutatkozott, hogy Márquez nem a régi. A tavalyi idényben pedig addig a pontig egyszer sem állhatott fel a dobogóra, amivel azon a hétvégén még úgy is beállította MotoGP-karrierje leghosszabb pódium nélküli sorozatát, hogy csak azokat a futamokat vesszük figyelembe, amelyeken ténylegesen elindult. Ezt pedig hosszú távon nem akarta elviselni.

Jelen körülmények között most inkább leállok, mert ha nem… – állt meg sokat sejtetően a mondat közepén. – Látjátok, hogy elfogadom a hatodik, hetedik, nyolcadik helyet, de ez nem az én stílusom. Ugyanakkor elfogadom, mert ha nem, akkor máshol is megsérülök, mert többször fogok bukni. Most rendre próbálok kialakítani egy ritmust, vagy jobban nyomni, mint amennyire érzem, és baleset, baleset és baleset [a vége].”

Márquez ezt követően kifejtette, hogy körülbelül három hónapot fog kihagyni, majd az utolsó futamokra és a valenciai tesztre visszatér, és a téli szünetet már a megszokott módon tölti el. Még viccelődni is volt kedve, hiszen az egyik csapattag kijelentette, hogy azt hitte, gyereke lesz, mire azt válaszolta, hogy „olyan nincs, akiről tudnék”.

MotoGP, Marc Márquez, Honda, Misano teszt 2022
A Repsol Honda egyes csapattagjai nagyon megrémültek a bejelentés előtt (Fotó: MotoGP Media)

Ezt követően minden jelenlévővel lepacsizott, akik jókívánságokkal látták el. Bár nyilvánvalóan rossz hírt közölt velük, de alighanem voltak néhányan, akiknek még így is nagy kő esett le a szívükről, főleg azok közül, akik már legalább tíz éve ott voltak a csapatnál. Ők ugyanis végignézhették Casey Stoner visszavonulását, amiről ehhez nagyon hasonló felvezetéssel értesültek.

Számukra ez egy pofon, mert tudják, min megyek keresztül – fogalmazott Márquez immáron csak a kamerának. – Két olasz csapattag mondta nekem, hogy »megrémültünk, amikor megtudtuk, hogy lesz egy verseny utáni megbeszélés. Amikor utoljára volt futamot követő megbeszélésünk egy kamionban, akkor Casey Stonerrel dolgoztunk, és elmondta nekünk, hogy visszavonul.« Ha ezt gondolták, képzelhetjük, hogyan vélekedhetnek [az állapotomról].”