2024. április 25. 16:43
KezdőlapMotoGPSzinte biztos, hogy jó ideig nem kerül feljebb a többszörös MotoGP-futamgyőztes

Szinte biztos, hogy jó ideig nem kerül feljebb a többszörös MotoGP-futamgyőztes

Massimo Rivola kijelentette, szinte biztos, hogy az RNF-nél szereplő új igazolásnak, Miguel Oliveirának 2024-ben nem lesz hely a gyári csapatnál. Az Aprilia versenyigazgatója azonban tudja, hogy olykor borulhat a terv.

Miguel Oliveira hosszú évek óta a KTM kötelékében versenyzett. A Moto3-ban az utolsó, míg a Moto2-ben az utolsó két évét az osztrák gyártó motorjain töltötte, míg a MotoGP-ben eddig teljes pályafutása során ezeken versenyzett. Nem is szerepelt rosszul, hiszen az elmúlt három évben összesen öt futamgyőzelmet szállított, és tavaly hozzásegítette a Red Bull KTM-et a csapatok közötti második helyhez.

MotoGP, Miguel Oliveira, RNF, Sepang teszt 2023
Oliveira idén és vélhetően jövőre sem gyári csapatnál fog versenyezni (Fotó: MotoGP Media)

Az idei szezonban azonban már Apriliát fog vezetni az RNF színeiben. Ez a motor szempontjából az eddigi jelek szerint előrelépés, viszont abban a tekintetben pedig pont az ellenkezője, hogy immáron nem egy gyári istálló színeit képviseli. Ráadásul valószínű, hogy ez az időszak nem is lesz olyan rövid, hiszen jövőre aligha fogja megkapni az egyik gyári versenygépet.

Miguel tudja, hogy Aleix [Espargaró] és Maverick [Viñales] még két évig szerződésben állnak az Apriliával” – nyilatkozta Massimo Rivola, az Aprilia versenyigazgatója a SPEEDWEEK.com-nak. Ahogyan az olasz szakember is említette, mindkét versenyző 2024-ig rendelkezik szerződéssel, és egyikükében sincs olyan záradék, hogy gyenge teljesítmény esetén idő előtt megválhatnak egymástól a felek.

Ugyanakkor Rivola is tudja, hogy előfordul, hogy a megállapodásokat felbontják, még ha náluk nem is ez a terv. Nem is kell olyan messzire mennie egy példáért, hiszen az egyik jelenlegi motorosa, Viñales pontosan ilyen körülmények között került hozzájuk a 2021-es idény közepén. Ami pedig Espargarót illeti, nemrég elárulta, hogy neki már aligha van sok hátra a MotoGP-ben.

Nincs ereje követni Rossi példáját – hamarosan visszavonulhat a MotoGP futamgyőztese

Mindig hangsúlyozzuk, hogy az életben soha ne mondd, hogy soha – jelentette ki az 51 esztendős szakember. – 2021-ben láttuk például, hogy mi történhet Maverick és a Yamaha esetében. A célunk azonban az, hogy tartsuk a tervünket. Ha például Aleix két év után vissza akar vonulni, akkor van egy szabad hely.”

Emellett az Apriliának attól sem kell feltétlenül tartania, hogy Oliveira türelme nagyon hamar elfogyna. Jövőre ugyanis már az RNF-nél is megkaphatja ugyanazt a motort, amit a gyári pilóták. Így hasonló lesz a helyzet, mint jelenleg a Pramacé a Ducatival, az LCR-é a Hondával vagy a GASGAS-ra átbrandelt motorral rendelkező Tech3-é a KTM-mel.