2024. április 19. 22:36
KezdőlapMotoGPElúszott Marc Márquez nagy lehetősége?

Elúszott Marc Márquez nagy lehetősége?

Paolo Ciabatti elárulta, a Ducatinak jelenleg nincs szüksége Marc Márquezre, mert Francesco Bagnaia személyében megvan a saját „földönkívülijük”. A gyári istálló sportigazgatója szerint pár éve kerülhetett volna szóba reálisan az átigazolás.

Marc Márquez 2020-ban írta alá jelenlegi, 2024-ig tartó szerződését a Hondával. Nem sokkal később súlyos sérülést szenvedett, amiből az idei évre többé-kevésbé talán végleg felépült, a japánok viszont teljesen leépültek az elmúlt években. Éppen ezért időről időre felmerül a pletyka, hogy a nyolcszoros világbajnok elhagyja alma materét, és máshol próbál visszatérni a csúcsra.

Marc Márquez, Repsol Honda
Marc Márquezt 2024-ig köti szerződés a Hondához (Fotó: MotoGP Media)

Az érintett ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy elsődlegesen a Hondával szeretne ismét bajnokságot nyerni, de ha úgy látja, hogy ez nem megy, akkor megvizsgálja a lehetőségeit. Kétségtelen, hogy ebben a pillanatban a Ducati lenne számára a legkecsegtetőbb megoldás, és így a mezőny messze legeredményesebb versenyzője a legjobb motoron ülhetne. Csakhogy ez aligha fog megvalósulni.

Nem arról van szó, hogy a Ducatinak nincs szüksége egy olyan »földönkívülire«, mint Marc, hanem arról, hogy a Ducatinak már van sajátja – utalt a címvédő Francesco Bagnaiára Paolo Ciabatti, a gyári csapat sportigazgatója a Motorsport.com spanyol kiadásának adott nyilatkozatában. – A bajnokságot viszont egyvalaki nyerte meg, aki 189 körön át vezetett, több mint százzal megelőzve a másodikat, aki [Fabio] Quartararo volt. Soha ne mondd, hogy soha, de Márquez harmincéves, nekünk pedig öt-hat évvel fiatalabb versenyzőink vannak. Nem hiszem, hogy a Ducatinak szüksége van Marcra, és ezt a legnagyobb tisztelettel mondom.”

A bolognai gyártó jelenleg három ügyfélcsapattal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hat pilóta várja a lehetőséget, hogy elfoglalja valamelyik gyári versenyző helyét. Az olasz szakember szerint nincs értelme még valakit a nyakukra hozni, akinek a jobb karja ráadásul saját bevallása szerint sem lesz már olyan, mint korábban. Persze teljesen nem vetette el az ötletet, de szavai alapján valószínű, hogy ez a hajó már elment.

Már így is van elég pilótánk, aki alig várja, hogy bekerüljön a gyári csapatba anélkül, hogy [Márquez] szerződtetésén gondolkoznánk – folytatta Ciabatti. – Nyilvánvaló, hogy ha holnap felhív minket, hogy találkozót kérjen, nem fogjuk rácsapni a telefont. Azonban az az időszak, amikor Marc a Ducatihoz szerződhetett volna, néhány évvel ezelőtt volt, most már nem ez a helyzet.”

MotoGP, Jack Miller, Ducati, Marc Márquez, Honda, Amerikai Nagydíj 2021
Márquez aligha igazolhat a Ducatihoz (Fotó: MotoGP Media)

Ami biztos, hogy Márqueznek idén még a Hondával kell felvennie a versenyt a Ducatikkal. Ennek kapcsán pedig aligha lehet optimista, legalábbis a sepangi teszt alapján, ahol az első kilenc helyből az olasz gyártó hetet sajátított ki, míg a spanyol motoros csak a tizedik pozícióban zárt legjobb hondásként. Később ő maga, valamint Alberto Puig csapatmenedzser is kijelentette, hogy ez a teljesítmény nem lesz elég.