2024. április 20. 02:04
KezdőlapMotoGPA MotoGP újonca a Ducatik dominanciájára számít idén is

A MotoGP újonca a Ducatik dominanciájára számít idén is

A 25 éves Augusto Fernández idén a GasGas csapatban bizonyíthatja, hogy még egy MotoGP-újonc is sikeres lehet az RC16-os motorral. Eddig volt néhány kiváló edzésideje, melyekkel máris felhívta magára a figyelmet.

A tavalyi Moto2-es világbajnok Augusto Fernández a sepangi teszt után kapta az örömteli hírt, mely szerint Pol Espargaróhoz hasonlóan ő is a legújabb, 2023-as gyári motorokat kapja a következő MotoGP-szezonban.

A géposztály újoncaként Fernández volt az egyetlen állandó versenyző, aki részt vett a háromnapos shakedown teszten. A spanyol versenyző számára minden arról szólt, hogy megismerje a MotoGP-gépet és a Michelin abroncsokat.

„A sepangi teszten a vezetési stílusom adaptálására koncentráltam, mert ott a Moto2-höz képest néhány dolgon változtatnom kell” – magyarázta Augusto Fernández a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában.

„Először meg kell értenem a motort és a viselkedését, mielőtt új alkatrészeket próbálnék ki.”

Máris veszélyben érzi magát a MotoGP egyetlen újonca?

A finn Mika Kallio mostantól a Pierer Group alkalmazásában áll, mint mentor, miután befejezte tesztpilóta feladatait. Dani Pedrosát az IRTA tesztjén (február 10-12.) is újra és újra látták a pályán a robogóval, hogy információkat gyűjtsön a motorról és a versenyzőkről.

„Igen, szorosan együttműködve dolgoztam Mika Kallióval, Danival is, volt néhány közös megbeszélésünk. Megnéztük az adatokat és elemeztük a motorozásomat, hogy javítsunk a teljesítményemen. Ez mindenképpen nagy segítség számomra.”

„Előtte a shakedown teszten sokat mentem egyedül, szóval alig vártam, hogy több versenyzőt lássak a pályán, és felfedezzek néhány új ívet. Nem a köridőket akartam előtérbe helyezni, hanem inkább arra törekedtem, hogy biztonságosabbá tegyem a vezetési stílusomat, és a MotoGP-hez igazítsam.”

A Ducati a várakozásoknak megfelelően uralta a teszteket. Augusto Fernández arra számít, hogy a vörösök hasonló fölényben lesznek, mint a 2022-es szezonban?

„Igen, természetesen a Ducati a tavalyi év után egyértelműen a legnagyobb favorit. Ők a referencia mindenki más számára, de úgy gondolom, hogy a mi motorjainkkal is jó eredményeket érhetünk el.”