2024. április 23. 10:24
KezdőlapMotoGPA 30 az új 20? Lehet újra harmincon túli bajnok, aki egy...

A 30 az új 20? Lehet újra harmincon túli bajnok, aki egy illusztris társasághoz csatlakozna?

Eddig egyetlen versenyző tudott a MotoGP-érában 30 fölött világbajnoki címet szerezni. Vajon lesz 2023-ban olyan versenyző, aki követi a bajnokot?

A MotoGP-korszakban eddig csak egy versenyzőnek sikerült 30 éves kora után megszereznie a királykategória világbajnoki címét. Ő pedig nem más, mint Valentino Rossi.

A 2023-as szezon felé haladva több versenyző van a jelenlegi mezőnyben, aki 30 év felett jár. Ketten közülük az elmúlt években futamokat is tudtak nyerni, közülük az egyik természetesen Marc Márquez, aki a közelmúltban töltötte be a 3. X-et.

Rossit is felülmúlhatta volna, de hőssé válás helyett minden összedőlt – 30 éves Marc Márquez

Ha Márquez megnyerné az idei MotoGP-világbajnokságot, akkor ő és Rossi lennének kilencszeres világbajnokok, akik 30 felett is oda tudtak érni az első helyre. Az, hogy a spanyol Hondája és Márquez állapota lesz-e elég jó ahhoz, hogy erről beszélgessünk néhány hónap múlva, még a jövő zenéje.

Azonban nem Márquez az egyetlen, aki 30 felett szerezhet bajnoki címet. Aleix Esparagónak is megvan minden esélye erre. A 33 éves versenyző a tavalyi szezonban sikeres volt, ám nem ért fel a csúcsra. Most minden eddiginél keményebben fog hajtani a dobogókra, győzelmekre és első vb-címére az Aprilia RS-GP gépén, amely jelenleg úgy tűnik, hogy ismét jól áll a felkészülési időszakban, bár még ha korai ezt megítélni.

Rajtuk kívül vannak még 30 feletti pilóták a mezőnyben, bár látszólag kisebb eséllyel pályázhatnak a bajnoki címre. Aleix öccse, Pol Espargaró, Takaaki Nakagami és Johann Zarco mindannyian esélyesek arra, hogy azon illusztris versenyzők listájára kerüljenek, akik 30-as éveikben megnyerték a királykategória bajnoki címét.

Természetesen nem Rossi az egyetlen versenyző, aki a motorsport királykategóriájában 30 felett is bajnoki címet ünnepelhetett. Az 1950-es években Libero Liberati, Geoff Duke és Leslie Graham 30-as éveikben címeket nyertek, míg kicsit később a 15-szörös világbajnok Giacomo Agostini és a hétszeres világbajnok Phil Read is elérte ezt a bravúrt. Három további versenyző, akik együttesen 12 bajnoki címmel rendelkeznek, szintén elemükben voltak a 30-as éveikben: Eddie Lawson, Wayne Rainey és Mick Doohan.

Vajon a MotoGP jelenlegi versenyzői közül valaki felkerül a listára 2023-ban? Erre és sok más kérdésre is választ kapunk rövidesen.