2024. március 28. 20:38
KezdőlapMotoGPVeszélyben az egyik MotoGP-versenyhétvége helyszíne?

Veszélyben az egyik MotoGP-versenyhétvége helyszíne?

A szeptember 22-24-re tervezett első indiai MotoGP-versenyt megelőző pályakorszerűsítéseket számos jogi és technikai komplikáció miatt késedelem fenyegeti.

A Buddh International Circuit először adhat otthont a MotoGP mezőnyének, ám úgy tűnik, hogy nehézségekbe ütköztek, ami veszélyeztetheti az indiai futam megrendezését.

MotoGP: két új helyszín is a 2023-as versenynaptárban

A The Times of India beszámolója szerint a MotoGP-verseny szervezője, a Fairstreet Sports levélben fordult a Yamuna Expressway Industrial Development Authority (YEIDA) hatósághoz annak tisztázása érdekében, hogy hogyan lehet elvégezni a szükséges változtatásokat az indiai aszfaltcsíkon, amivel megfelelnek a MotoGP követelményeink. A YEIDA lezárta a pályát, mivel a Jaypee Infratech Limited, amely a Forma-1 pályát építette, nem egyenlítette ki a pénzügyi kötelezettségeit. Az ügy még mindig nem zárult le, ezért nem világos, hogy a YEIDA, az építtető vagy a szervezők fogják elvégezni a MotoGP számára szükséges építési munkálatokat, amelyek magukban foglalják a pálya bukótereinek bővítését és némi újraaszfaltozást.

„Próbáltuk kitalálni, hogyan lehetne időben elvégezni a munkát, ezért küldtük a levelet” –  mondta Pushkar Nath Srivastava, a Fairstreet Sports COO-ja. „Megtudtuk, hogy még mindig a Jaypee Group tartja karban a pályát, míg a YEIDA még mindig a tulajdonosa. Mivel magántulajdonról van szó, megkérdeztük, hogy a YEIDA elvégezheti-e a javítási munkálatokat, vagy mi végezzük el a nevükben. Az idő döntő fontosságú. Vannak bizonyos kanyarok a pályán, amelyeket ki kell szélesíteni. Jelenleg úgy tervezték őket, hogy az autóknak megfelelő legyen. Ezeket meg kell változtatni. Emellett néhány elektronikus változtatásra is szükség van, és  bizonyos szakaszok újraaszfaltozására is.”

A Dorna korábban már közel egy évtizeddel ezelőtt megpróbálta meghódítani az indiai piacot, amikor a Buddh Circuit 2013-ban csatlakozott a Superbike-világbajnokság naptárához, csakhogy a futamot „működési kihívások” miatt törölték. Amennyiben nem sikerül megoldani ezt a helyzetet, úgy India rengeteg turistától és bevételtől esik el.