2024. március 28. 19:40
KezdőlapMotoGPÚjabb nagy változást jelentettek be az idei szezonra a MotoGP szervezői (videó)

Újabb nagy változást jelentettek be az idei szezonra a MotoGP szervezői (videó)

A MotoGP szervezői mindent megtesznek azért, hogy a sportág régi fényében tündököljön. Talán aprónak tűnő, de mégis nagy változást jelentettek be.

A versenyhétvége formátumának átalakítása után még egy nagy dobásra készülnek a szervezők. A már ikonikussá vált MotoGP-főcímzenét is megváltoztatják. Nem akárki szerezte az új dallamot, Marco Beltrami hollywoodi zeneszerző vadonatúj zenéje a MotoGP történetének új korszakát zenésíti meg.

Az új MotoGP-téma közvetlenül a Portugál Nagydíj előtt debütál, amikoris a mezőny megkezdi a 2023-as szezont.  A zenét Marco Beltrami, az Oscar-jelölt és Emmy-díjas zeneszerző komponálta, aki általában a világ legnagyobb filmjeihez szerez zenét, mint például a Terminátor 3: A gépek lázadása, Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed, a Z világháború, az Én, a robot, Sikoly filmek, Penge 2 és még sorolhatnánk a kasszasikereket.

Mivel Beltrami nagy rajongója a sportágnak, a projektet is szenvedélye indította el, és az eredményt úgy tervezte, hogy tükrözze hősei, a MotoGP versenyzőinek tetteit. Beltrami, aki mind a szakmájának, mind a motorversenyzésnek nagy rajongója, Beethovenből és a pályán látott bátorságból merített ihletet a zene megalkotásához.

Marco Beltrami a Motogp.com-nak mondta el, honnan jött az ötlet és mi ihlette a dallamot. „Azért kezdtem bele ebbe a projektbe, mert régóta rajongok a MotoGP-ért. Emlékszem a Rossi és Nicky Hayden közötti klasszikus versenyekre, és úgy gondoltam, hogy ezek a srácok számomra egyszerűen hősök. Annyira király. És úgy gondoltam, hogy szükségük van valamire, ami ezt összefoglalja. Szóval ez tényleg egy szenvedélyes projekt volt számomra. Ezek a srácok a hőseim, és vannak zenei hőseim is. Az egyik zenei hősöm Beethoven. Szóval amikor ezen gondolkodtam, rögtön arra gondoltam, hogy valami egyszerű, ritmikus, hősies dolognak kell lennie. Először Beethoven kilencedik szimfóniáját fókuszáltam, a második tételben van egy nagyon egyszerű ritmikus motívum, és arra gondoltam, talán ez a kiindulópontja a témámnak. Számomra az első dolog, amit tennem kellett, az volt, hogy összefoglaljam annak a hősies jellegét, amit ezek a srácok csinálnak. A második dolog… ezek a srácok számomra a legmenőbbek, és ezt kellett kifejeznie – dallamilag ez volt az, amit be akartam építeni. Ezeknek az ötleteknek az összerakása volt az, amivel zenei szempontból kezdtem.”

Carmelo Ezpeleta, a Dorna Sports vezérigazgatója is nagyon elégedett az eredménnyel: „Már nagyon várjuk, hogy bemutathassuk a MotoGP új zenéjét. Sportágunk látványos, és az volt a feladatunk, hogy olyan témát hozzunk létre, amely tükrözi a DNS-ét, és valódi identitást ad a show-nak a több millió rajongónk számára világszerte. Egy ilyen világszerte elismert hollywoodi zeneszerzővel dolgozni egyszerűen fantasztikus. Nem is lehetnénk boldogabbak az eredménnyel, és azzal sem, hogy Marco Beltrami a sportág részévé vált. Munkája és eredményei önmagukért beszélnek, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a MotoGP zenéje ilyen előkelő zeneszerzők és projektek listájához csatlakozik. Az is örömünkre szolgál, hogy Marco mennyire szereti a MotoGP-t. Ez a szenvedély átüt, és reméljük, ő is ugyanúgy élvezi, hogy a kész eredmény helyet kap a MotoGP-történelemben, mint mi.”

A szurkolók még nem hallhatják az új főcímet (csütörtökön fog debütálni a nagyközönség előtt), de a versenyzőknek már megmutatták azt. A Twitteren megjelent videóban látható, hogy mennyire elégedettek a pilóták az új dallammal. Énektudásuk még hagy némi kívánnivalót maga után, de reakciójuk után, mi is nagyon várjuk, hogy először felcsendüljön nyilvánosan az új történet kezdetét jelentő főcímzene.