2024. március 28. 11:18
KezdőlapMotoGPA gyári Ducati újoncának meggyűlhet a baja a sprintversenyekkel?

A gyári Ducati újoncának meggyűlhet a baja a sprintversenyekkel?

Enea Bastianininek „változtatnia kell a hozzáállásán”, hogy sikeres legyen a sprintversenyeken, jegyezte meg csapatfőnöke.

A 2023-as szezon legfontosabb változtatása, hogy minden versenyhétvégén megrendezésre kerül egy sprintfutam is szombatonként, 24 órával a teljes verseny előtt. Ez minden versenyző gondolkodásmódját, fizikumát és stratégiáját próbára teszi majd.

„Meg kell változtatnia a hozzáállását” ─ mondta Marco Rigamonti a Slick Magazinnak Bastianini reményeiről.

„Nem hagyatkozhatunk a verseny utolsó köreire úgy, mint eddig.  Mint újdonságot, elfogadom a sprintversenyek bevezetését, de nem biztos, hogy Bastianininek feküdni fog ez a dolog.”

Bastianini Francesco Bagnaia csapattársa lesz idén, így kapcsolatuk és versenyképességük az egész szezonban kulcsfontosságú téma lesz.

„Órákig tudnánk erről beszélni, de véleményem szerint, ha egy versenyzőnek van egy csapattársa, aki jobb teljesítményre ösztönzi, az csak pozitív eredményt hozhat. Ha például megérkezel egy pályára, és rosszul indul a hétvége, a csapat számára két lehetőség van: vagy a motor, vagy a versenyző. Ha két bajnokod van, azonnal megértheted, hogy kivel van a hiba. Számomra kifizetődőbb, ha két kakas van a tyúkólban. Más esetekben csak egy versenyzőre koncentrálunk: több figyelmet fordítunk az ő igényeire, de kevesebb az összehasonlítási alap is.”

Megférhet két dudás egy csárdában? Érdekes kijelentés látott napvilágot a tavalyi szezonból

Rigamonti, a Ducati garázs tapasztalt tagja, mint csapatfőnök, Bastianini belső köréhez tartozik.

„Motegi és Phillip Island között, a novemberi valenciai teszt előtt volt alkalmunk együtt tölteni egy kis időt.  Az ezeken az üléseken elvégzendő munka már előre meg volt tervezve, mivel Enea néhány nappal korábban egy nagyszerű hétvégéről érkezett, és a két motor ─ az, amivel versenyzett, és az, amit a teszten kipróbált ─ nagyon keveset változott. Teljesen más helyzet, mint ami a versenyhétvégéken történik, de az első érzések mindenképpen pozitívak voltak. Meglátjuk, hogyan indul a bajnokság, és hogy jönnek-e az eredmények: sajnos ezek alapvető fontosságúak a csapatfőnök és a versenyző közötti kapcsolat kialakításában. Bár a munkamódszer ugyanaz, akár nyersz, akár utolsóként érsz célba, a végén mindig csak az számít, hogy milyen eredményt hozol haza. Aztán lehetnek olyan versenyzőid is, akikkel az eredménytől függetlenül jó kapcsolatot tudsz kialakítani, de a lényeg mindig ez. Enea esetében lényeges lesz, hogy hogyan kezeli majd a nyomást: ha tavaly mindenféle elvárás nélkül négy futamot sikerült megnyernie és két másikban második lett a Gresini csapatnál, akkor most, hogy gyári alakulatnál kapott lehetőséget, minden esélye megvan.”