2023. március 20. 09:51
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotorsportZsigovits Norbert világbajnoki 5. helyezett lett a SuperEnduro junior kategóriájában

Zsigovits Norbert világbajnoki 5. helyezett lett a SuperEnduro junior kategóriájában

Németországi dupla fordulóval zárult a 2021/2022-es Superenduro-világbajnokság szezonja, amely során a Junior-világbajnokság mezőnyében Zsigovits Norbert képviselte az Enduro Team Hungary színeit. A csákánydoroszlói versenyző viszontagságos futamokat teljesített, de a szezont egy 3. hellyel zárta és a világbajnokság 5. helyezettje lett.

Az utolsó fordulójához érkezett a 2021/2022-es Superenduro-világbajnokság, amelynek Junior kategóriájában Zsigovits Norbert képviselte az Enduro Team Hungary színeit a németországi Riesában. A KTM EXC-vel versenyző pilóta a sorozat összes fordulóján, köztük a február elején megrendezett budapesti versenyen is részt vett, majd a Junior-mezőny által kihagyott izraeli versenyen a helyi promóter meghívására a Prestige kategóriában küzdött.

Az extra verseny az edzéseken meghozta az eredményt, Zsigovits a 2. leggyorsabb volt a Junior kategóriában az időmérőn, így optimistán várhatta a szombati három futamot, amelyet rendhagyó módon egy újabb versenynap is követett, ugyanilyen lebonyolítási rendszerben, de fordított menetirányú pályán.

Zsigovits Norbert, Enduro Team Hungary
Fotó: Motam

Zsigovits Norbert a szombati első futamon a 2. helyről rajtolt, de az első métereken visszacsúszott a 14. pozícióba, így a budapesti fordulóhoz hasonlóan ismét a felzárkózás volt a feladata. Ez az utolsó percekig jól is alakult, a csákánydoroszlói versenyző már a 7. helyen haladt, a további előrelépés viszont megakadt, amikor elesett a motorjával, de a pozíciót így is megtartotta a leintésig.

A második rajtnál Zsigovits a 6. helyen kezdte a futamot, a második körben a farönkökön több ellenfeléhez hasonlóan elesett, ennek ellenére a 4. helyen folytatta a küzdelmet, majd szűk 4 perccel a leintés előtt már dobogós helyen hajtott. A következő percek során átmenetileg a 2. helyen is haladt, de egy perccel az időhatár előtt ismét elesett, és visszacsúszott az 5. pozícióba.

Hasonlóan viszontagságosan kezdődött a szombati harmadik futam is, Zsigovits a 13. pozícióban jött el a rajttól, de ismét bizonyította küzdeni akarását, ezzel egészen az 5. helyig jött fel az este utolsó küzdelme alkalmával, és ezúttal a futamgyőzteshez képest körön belül tudott maradni. A magyar versenyző a bajnokság utolsó versenynapja előtt az összetett 6. helyén állt 99 ponttal.

Zsigovits Norbert, Enduro Team Hungary
Fotó: Motam

Az időmérőn elért 2. helynek nagyon örültem, mert úgy is sikerült elérni ezt az eredményt, hogy nem ugrottam duplát. A futamok nem sikerültek olyan jól. Az elsőben rögtön elestem a rajtnál, feljöttem a 7. helyig, aztán újra estem kettőt, de örültem, hogy be tudtam jönni. A második futamon a második sorból ismét jól eljöttem, de a feljárón sok időt vesztettem, és az 5. lettem. A harmadik futamon a rajtom végre tényleg jól sikerült, a 3. helyen kezdtem, de aztán az első egyenesben az egyik ellenfél váratlanul másik nyomot választott, ezért elestem, és újra az utolsó helyről kellett feljönnöm. A tempóm megvolt, de a szerencse ezúttal nem állt mellém” – nyilatkozta Zsigovits Norbert.

A végére szerencse is társult a tempóhoz

A második németországi versenynapon a mezőny ellentétes menetirányban teljesítette a pályát. Zsigovits jól érezte magát az időmérőn, ennek ellenére a szombati 2. hely után az 5. helyet szerezte meg a Junior kategória időmérőjén. Az első futam a viszontagságos szombati eseményeket idézte, a magyar versenyző ismét rajtbalesetbe került és csak a 10. helyen haladt az első kör végén, de gyorsan felzárkózott a 6. pozícióba, ahol végül leintette a kockás zászló.

Zsigovits Norbert, Enduro Team Hungary
Fotó: Motam

A szezon utolsó előtti futamán Zsigovits a 10. helyen kezdett a rajt után, gyorsan előrelépett a 7. pozícióba, majd bő egy perccel a leintés előtt ismét visszaesett a 10. helyre. A szezonzáróra csak néhány percet kellett várni, az Enduro Team Hungary pilótája az 5. helyen jött el a rajttól, majd feljött a dobogóra, és magabiztos versenyzéssel, világbajnoki futamon elért 3. hellyel zárta a szezont, amely során az összetett pontverseny 5. helyezettje lett 131 ponttal.

A mai nap sem úgy sikerült, ahogy elterveztem. Az időmérőn elért 5. hellyel meg voltam elégedve, az első futamon a mátrixban elvesztettem az uralmamat a motor fölött, úgyhogy megint az utolsó helyről kellett feljönnöm, így az 5. hellyel ismét elégedett voltam. A második futamon a második sorból ismét felzárkóztam, aztán elkezdtem egy csomót esni. Katasztrofális volt, de sikerült összeszednem magam, mert az utolsó futamon sikerült úgy menni, ahogy az összes többin is kellett volna. A harmadik futamon a harmadik lettem, a tempóm megvolt, de túl agresszív voltam mindkét napon, emiatt sok volt a hiba. Fantasztikus szezon volt, elégedett vagyok a világbajnoki 5. helyezéssel. Dolgozunk a jövőn, szeretnék itt maradni a Superenduróban és más világbajnokságokban is indulni.

SourceMotam
Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)