péntek, augusztus 12, 2022
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
EWC - 🇯🇵 Suzuka 8h
🇬🇧 Brit Superbike - Thruxton 1
KezdőlapMotorsportVilágkupa-2. magyar versenyző is lesz az EnduroGP mezőnyében

Világkupa-2. magyar versenyző is lesz az EnduroGP mezőnyében

2017 után tér vissza ismét Magyarországra az EnduroGP mezőnye. Ahogy öt évvel ezelőtt, úgy most is magyarokkal teletűzdelt mezőnnyel.

- Hirdetés -

Magyarországon először 2017-ben, Parádfürdőn rendeztek EnduroGP-t, akkor több hazai versenyző is indult a világbajnoki mezőnyben. A motocross-legenda, Németh Kornél, valamint a helyi motoros, Holló Bence is rajthoz állt. Idén ismét számos fiatal tehetség indul a nemzetközi versenyzők között. A legtöbb hazai versenyző az EnduroGP keretei között zajló világkupán fog indulni. A kétütemű motorok részére kiírt Open 2S és az Open 4S kategóriában olyan pilóták versenyeznek, akik nem rendelkeznek a világbajnoki csapatokra jellemző technikai háttérrel.

Tádics Dániel újoncnak számít az endurózás világában, azonban így is sikerült hazai sikereket elérnie, hiszen 2021-ben másodikként végzett a magyar bajnokság Pro 1-es kategóriájában.

- Hirdetés -

Először motocrossoztam és endurocrossoztam, egy éve csöppentem bele az enduro világába. Már régóta gondolkodtam azon, hogy el kéne indulni egy világversenyen, a következő most itt lesz hazánkban, sok magyar szurkoló előtt. Kicsit izgulok, mert még sohasem indultam világversenyen, főleg nem Magyarországon. Arra számítok, hogy sokan lesznek és sokan szurkolnak majd nekünk” – mondta Tádics Dániel.

A HUMDA Academy támogatásával versenyző Zsigovits Norbert ismét az Open 4S kategóriában fog rajthoz állni Zalaegerszegen, 2021-ben ugyanennek a kategóriában két versenynapon is a dobogó legfelső fokára állhatott, év végén pedig az összetett 2. helyet szerezte meg magának a világkupán.

Számomra nagyon különleges ez a verseny, hiszen szinte hazai pályán zajlik, nincs messze az otthonomtól Zalaegerszeg, így sok barátom és ismerősöm kilátogat. Mindenképpen dobogón szeretnék végezni, az majd kiderül, hogy melyik fokára állhatok fel” – nyilatkozta Zsigovits Norbert.

Korábbi csapattársa, Szőke Márk egyedüli magyarként indul világbajnoki kategóriában. A 27 éves versenyző az E3-as géposztályban fog rajthoz állni.

Nagyon örülök, hogy vannak Magyarországon világversenyek, legyen az Superenduro vagy EnduroGP, így magyar emberek, magyar versenyzőket Magyarországon láthatnak. Elég jó formában vagyok, szeretnék összehozni egy top 5-10-es eredményt az E3-as kategóriában” – vélte Szőke Márk.

Az endurósport legjobbjai is eljönnek Magyarországra

Az enduro-világbajnokságon számos kategóriában küzdenek meg a versenyzők egymással. A legmagasabb szintű versenyzők a királykategóriában indulnak, amely 3 részre van bontva a motorok hengerűrtartalma szerint. Ezekben a kategóriákban külön-külön is bajnokot avatnak és összesítettben is versenyeznek az EnduroGP világbajnoki címéért.

Az Enduro 1-es kategóriába azok a pilóták nevezhetnek, akik legfeljebb 250 köbcentiméteres, négy- vagy kétütemű motorral versenyeznek. Ebben az osztályban az olasz Matteo Cavallo, a szintén olasz Thomas Oldratti és a 2021-es világbajnok Andrea Verona küzd az összetett dobogós helyekért.

Az Enduro 2-ben a pilóták kizárólag négyütemű motorokkal indulhatnak 255 köbcentitől 450 köbcentiméterig. Itt a Red Bull KTM versenyzője, Josep Garcia, az idén teljes szezonra visszatérő Nathan Watson és az ausztrál Will Ruprecht esélyes a dobogós helyekre.

Az Enduro 3 kategóriában azok a pilóták indulhatnak, akik 255 köbcenti feletti kétütemű motorral vagy 455 köbcenti feletti négyütemű motorral versenyeznek. Az esélyesek között a tavalyi junior világbajnok Matteo Pavoni, a svéd Mikael Persson és a hétszeres enduro-világbajnok Brad Freeman szerepel.

Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)