2024. március 28. 14:03
KezdőlapMotorsportMagyar versenyző is lesz az EnduroGP mezőnyében

Magyar versenyző is lesz az EnduroGP mezőnyében

2017 után tér vissza ismét Magyarországra az EnduroGP mezőnye. Ahogy öt évvel ezelőtt, úgy most is magyarokkal teletűzdelt mezőnnyel.

Magyarországon először 2017-ben, Parádfürdőn rendeztek EnduroGP-t, akkor több hazai versenyző is indult a világbajnoki mezőnyben. A motocross-legenda, Németh Kornél, valamint a helyi motoros, Holló Bence is rajthoz állt. Idén ismét számos fiatal tehetség indul a nemzetközi versenyzők között. A legtöbb hazai versenyző az EnduroGP keretei között zajló világkupán fog indulni. A kétütemű motorok részére kiírt Open 2S és az Open 4S kategóriában olyan pilóták versenyeznek, akik nem rendelkeznek a világbajnoki csapatokra jellemző technikai háttérrel.

Tádics Dániel újoncnak számít az endurózás világában, azonban így is sikerült hazai sikereket elérnie, hiszen 2021-ben másodikként végzett a magyar bajnokság Pro 1-es kategóriájában.

Először motocrossoztam és endurocrossoztam, egy éve csöppentem bele az enduro világába. Már régóta gondolkodtam azon, hogy el kéne indulni egy világversenyen, a következő most itt lesz hazánkban, sok magyar szurkoló előtt. Kicsit izgulok, mert még sohasem indultam világversenyen, főleg nem Magyarországon. Arra számítok, hogy sokan lesznek és sokan szurkolnak majd nekünk” – mondta Tádics Dániel.

A HUMDA Academy támogatásával versenyző Zsigovits Norbert ismét az Open 4S kategóriában fog rajthoz állni Zalaegerszegen, 2021-ben ugyanennek a kategóriában két versenynapon is a dobogó legfelső fokára állhatott, év végén pedig az összetett 2. helyet szerezte meg magának a világkupán.

Számomra nagyon különleges ez a verseny, hiszen szinte hazai pályán zajlik, nincs messze az otthonomtól Zalaegerszeg, így sok barátom és ismerősöm kilátogat. Mindenképpen dobogón szeretnék végezni, az majd kiderül, hogy melyik fokára állhatok fel” – nyilatkozta Zsigovits Norbert.

Korábbi csapattársa, Szőke Márk egyedüli magyarként indul világbajnoki kategóriában. A 27 éves versenyző az E3-as géposztályban fog rajthoz állni.

Nagyon örülök, hogy vannak Magyarországon világversenyek, legyen az Superenduro vagy EnduroGP, így magyar emberek, magyar versenyzőket Magyarországon láthatnak. Elég jó formában vagyok, szeretnék összehozni egy top 5-10-es eredményt az E3-as kategóriában” – vélte Szőke Márk.

Az endurósport legjobbjai is eljönnek Magyarországra

Az enduro-világbajnokságon számos kategóriában küzdenek meg a versenyzők egymással. A legmagasabb szintű versenyzők a királykategóriában indulnak, amely 3 részre van bontva a motorok hengerűrtartalma szerint. Ezekben a kategóriákban külön-külön is bajnokot avatnak és összesítettben is versenyeznek az EnduroGP világbajnoki címéért.

Az Enduro 1-es kategóriába azok a pilóták nevezhetnek, akik legfeljebb 250 köbcentiméteres, négy- vagy kétütemű motorral versenyeznek. Ebben az osztályban az olasz Matteo Cavallo, a szintén olasz Thomas Oldratti és a 2021-es világbajnok Andrea Verona küzd az összetett dobogós helyekért.

Az Enduro 2-ben a pilóták kizárólag négyütemű motorokkal indulhatnak 255 köbcentitől 450 köbcentiméterig. Itt a Red Bull KTM versenyzője, Josep Garcia, az idén teljes szezonra visszatérő Nathan Watson és az ausztrál Will Ruprecht esélyes a dobogós helyekre.

Az Enduro 3 kategóriában azok a pilóták indulhatnak, akik 255 köbcenti feletti kétütemű motorral vagy 455 köbcenti feletti négyütemű motorral versenyeznek. Az esélyesek között a tavalyi junior világbajnok Matteo Pavoni, a svéd Mikael Persson és a hétszeres enduro-világbajnok Brad Freeman szerepel.