2024. április 18. 20:23
KezdőlapMotorsportTalmácsi Gábor vezetésével jönnek a magyar Rossik és Marc Márquezek

Talmácsi Gábor vezetésével jönnek a magyar Rossik és Marc Márquezek

Több száz általános iskolás, nagyrészt alsó tagozatos gyerek ismerkedhetett meg a motorozással Talmácsi Gáborék oktatópályáján. Világbajnokunk szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy kiből lehet sikeres versenyző, de már az is örömteli lenne, ha bármilyen formában be tudnák vonzani őket a sportágba.

Októberben 300 általános iskolás, többségében alsó tagozatos gyerek ismerkedhetett meg a motorozással. Az oktatást a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es világbajnoka, Talmácsi Gábor, valamint stábja vezette, a helyszín pedig az édesapja, Talmácsi István által 2010-ben létrehozott Talmácsi Ring volt Hernádon.

Az eseményt a Nemzeti Tehetség Programon belül, a Kulturális és Innovációs minisztérium 30 millió forintos támogatásával rendezték meg. A cél a fiatal korosztály bevezetése a motorsport világába, illetve a kiemelkedő tehetségek felfedezése és megtartása.

Talmácsi hangsúlyozta, hogy a HUMDA által támogatott, már idősebb, de még mindig utánpótláskorú tehetséges versenyzők is itt kezdték pályafutásukat. A magyar motorsport egyetlen világbajnoka hozzátette, a legfőbb cél, hogy az itt megjelent gyerekekből minél többen váljanak motorversenyzőkké, de egyéb, motorsportban dolgozó szakemberekre is szükség van.

Éppen ezért igyekeztek pozitív élményeket adni a gyerekeknek, akik úgy érezhették, hogy „hősökké váltak”. Persze azt még nem lehet tudni, hogy lesz-e közülük olyan, aki követheti Talmácsit, esetleg túl is szárnyalhatja az eredményeit.

„Hogy ők a jövőben Marc Márquezek vagy Valentino Rossik lesznek-e, azt most még nagyon nehéz megmondani – jelentette ki Talmácsi. – Ahhoz az kell, hogy egy pozitív üzenettel hazamenjenek, és a szülő elhatározza, hogy a motorsport irányába tereli őket, és ebbe az irányba tesznek lépéseket. Innentől dől majd el, hogy ők mennyi munkát tesznek bele, és hányszor jönnek vissza, mennyit fog a gyerek motoron ülni.”

A program alighanem sokaknak megadta a kezdőlökést, legalábbis ha a megkérdezett gyerekek válaszaiból indulunk ki. Ők egyaránt arról számoltak be, hogy előtte nagyon izgultak, de aztán megkönnyebbültek és pozitív élményekkel távoztak. Az egyikük még azt is elhatározta, hogy karácsonyra egy motort kér édesapjától.

ForrásTRP Media