2024. március 29. 10:20
KezdőlapMotorsportVisszatér korábbi sikerei helyszínére az első Moto2-es világbajnok

Visszatér korábbi sikerei helyszínére az első Moto2-es világbajnok

Mindenki meglepetésére, Toni Elías bejelentette, hogy visszatér a versenyzéshez. A 39 éves spanyol szerződést kötött a Vision Wheel M4 ECSTAR Suzuki csapattal, hogy a MotoAmerica teljes szezonjában versenyezzen, egy olyan bajnokságban, amelyet hivatalosan 2020-ban hagyott el, és ahová 2021-ben egyszeri alkalommal tért vissza.

A spanyol 2016-ban hat győzelmet és 13 dobogós helyezést szerzett a számára akkor teljesen ismeretlen bajnokságban, ez pedig elég volt az összetett harmadik hely megszerzéséhez.

A Suzuki GSX-R 1000-hez fűződő kiváló kapcsolata egyre erősödött 2017-ben, ami egy varázslatos év volt Elías számára, aki újabb 10 győzelemmel és a riválisok felett megkérdőjelezhetetlen dominanciával szerezte meg a bajnoki címet. A 2018-as szezon is remekül sikerült neki, bár nem sikerült megvédenie címét. Második helyen végzett Cameron Beaubier mögött, aki 2019-ben és 2020-ban is legyőzte őt.

2020 végén Elías bejelentette, hogy távozik az M4 ECSTAR Suzuki csapattól, de tudatta, hogy még mindig megvan benne a vágy és az energia, hogy folytassa a küzdelmet a MotoAmericában. A 2010-es Moto2-es világbajnok azonban nem talált vonzó ajánlatot 2021-re, így lekerült a rajtrácsról.

A 2022-es évet személyes projektjének, a Toni Elías Performance iskola népszerűsítésének szentelte, ahol amatőr és profi versenyzőket képez. Most, hogy a 2023-as év már javában zajlik, a 39 éves versenyző új megállapodást kötött a Vision Wheel M4 ECSTAR Suzuki csapattal, hogy 2023-ban minden versenyen rajthoz álljon.

„Boldog vagyok, hogy újra versenyezhetek, és különleges számomra, hogy ezt a Suzukival és egy olyan csapattal tehetem, amelyet ismerek. Nagyszerű, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, izgatott és motivált vagyok. Készen állok a kemény munkára. Nem lesz könnyű, de… Csináljuk meg! Jól ismerem a motort, és tudom, hogy milyen jó tulajdonságai vannak. Keményen fogunk dolgozni, hogy még jobbá tegyük, alig várom, hogy elkezdjük.” – idézi Elías szavait a Todocircuito.com.

Nem Toni Elías lesz az egyetlen spanyol, aki a MotoAmerica 2023-as szezonjában versenyezni fog; a spanyol mellett barátja, Xavi Forés is szerződést kötött a Warhorse HSBK Racing Ducati New Yorkkal, hogy itt versenyezzen.