2024. április 19. 02:22
KezdőlapSupersportSan Juan - Aegerter 14. futamgyőzelmét szerezte meg az idei szezonban, Sebestyén...

San Juan – Aegerter 14. futamgyőzelmét szerezte meg az idei szezonban, Sebestyén pontokat szerzett

A futamot végig De Rosa vezette, de a verseny végén megérkezett Aegerter és be is húzta a futamgyőzelmet. Baldassarri számára drámaira sikeredett a futam, a 9. helyen látta meg a kockás zászlót, amivel a svájci tovább növelte előnyét a tabellán.

A 19 körös futamot 17 fokos levegő és 46 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdhette meg a Supersport kategória mezőnye az Andok lábánál fekvő, San Juan Villicum aszfaltcsíkon.

A poleból induló Aegerter jól kapta el a rajtot, de az első kanyar után már Caricasulo állt az élen. Nem sokkal később De Rosa is elment a bajnokságot vezető versenyző mellett.

Glenn Van Straalen bukott rögtön a futam elején, a versenyző saját lábán tudta elhagyni a pályát és motorját is időben el tudták vinni, így nem kellett megszakítani a futamot.

Sebestyén Péter rajtja nem sikerült jól, 2 pozíciót is veszített az első körökben, ahogy csapattársa, Baldassarri is elrontotta a startot, egészen a 8. helyig esett vissza.

Bulega elkezdett közeledni a vezető trióra, de megérkezett Manzi, aki megelőzte honfitársát. Manzi ezután már Aegertert támadta és maga mögött is hagyta a svájcit. Bulega kiesett a ritmusából, így Tuuli is elment a ducatis mellett. De Rosa és Caricasulo a háttérben zajló előzgetéseknek köszönhetően el tudott nyúlni a mezőnytől. Baldassarri is megkezdte a felzárkózást, Cluzel és Bulega előzésével a hatodik helyre jött előre.

Aegerter megelőzve Manzit, elindult a vezető duó után, akik már több mint 1,5 másodperces előnnyel motoroztak a svájci előtt.

De Rosa a futam feléhez érve megdöntötte a versenyben futott leggyorsabb kör rekordját és el is tudott nyúlni az őt üldöző Caricasulótól és Aegertertől. Eközben a háttérben Baldassarri Tuuli előzésével a negyedik pozíciót foglalta el.

4 körrel a leintés előtt továbbra is De Rosa, Caricasulo, Aegerter sorrendben haladt a vezető trió, 5 másodperccel a mezőny további része előtt. Caricasulo hibázott 3 körrel a leintés előtt (elváltotta magát), amit Aegerter ki is használt és elment a ducatis mellett. Baldassarri esett folyamatosan hátra a mezőnyben, hibája után már 9. helyen motorozott.

Az utolsó kör kezdetén De Rosa állt az élen, de Aegerter ekkor már közvetlenül mögötte haladt. Ez rossz hír volt a ducatis számára, hiszen a svájci szokásos módon nagyon erősen ért oda a futam utolsó szakaszába. A svájci az élre állt és behúzta 14. futamgyőzelmét 2022-ben.

A dobogóra De Rosa és Caricasulo állhattak fel. Öncü, Tuuli, Cluzel, Manzi, Montella, Baldassarri és Soomer végeztek a top10-ben. Sebestyén Péter pontokat szerzett, a 12. helyen látta meg a kockás zászlót.

Az első futam végeredménye: 
1 D. AEGERTER Ten Kate Racing Yamaha Yamaha
2 R. DE ROSA Orelac Racing Verdnatura  Ducati 0.292
3 F. CARICASULO Althea Racing Ducati 2.497
4 C. ONCU Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki 6.983
5 N. TUULI MV Agusta Reparto Corse MV Agusta 9.240
6 J. CLUZEL GMT94 Yamaha Yamaha 11.945
7 S. MANZI Dynavolt Triumph Triumph 12.963
8 Y. MONTELLA Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki 13.507
9 L. BALDASSARRI Evan Bros. Yamaha 14.247
10 H. SOOMER Dynavolt Triumph Triumph 14.695
11 N. BULEGA Aruba.it Racing   Ducati 16.175
12 SEBESTYÉN PÉTER Evan Bros. Yamaha 16.591
13 T. BOOTH-AMOS Prodina Racing WorldSSP Kawasaki 19.412
14 B. SMITH Ten Kate Racing Yamaha Yamaha 19.415
15 O. BAYLISS BARNI Spark Racing Team Ducati 27.918
16 O. VOSTATEK MS Racing Yamaha  Yamaha 40.614
17 P. HOBELSBERGER Kallio Racing Yamaha 50.732
Nem ért célba
L. BERNARDI CM Racing Ducati 4 kör
A. HUERTAS MTM Kawasaki Kawasaki 6 kör
A. VERDOIA GMT94 Yamaha Yamaha 7 kör
M. BRENNER VFT Racing Yamaha 12 kör
G. VAN STRAALEN EAB Racing Team Yamaha