2023. január 29. 22:27
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapWheelieLeszállt az éj, Rossi pedig eltűnt a ködben a nedves aszfalton –...

Leszállt az éj, Rossi pedig eltűnt a ködben a nedves aszfalton – eddig nem hallott sztori került elő

Egy olasz újságíró felidézte, hogy a pályája csúcsán lévő Valentino Rossi ki akarta próbálni a motorját, amely valójában nem is volt az övé. A körülmények korántsem voltak biztonságosak, de azt sem mondhatta az akkori MotoGP legnagyobb sztárjának, hogy nem bízik benne.

Vajon mit tesz az ember, ha valamit kölcsönkérnek tőle, ami ráadásul nem az övé, a körülmények nem biztonságosak, de az adott szakma legjobbja szeretné kipróbálni az eszközt? Nos ez a helyzet állt elő egy olasz újságíró, valamint Valentino Rossi főszereplésével közel két évtizede, amikor az olasz versenyző pályája csúcsán volt, és már egyértelműen szupersztárként kezelték.

A tavalyelőtt visszavonult motoros 2001 és 2005 zsinórban öt világbajnoki címet szerzett a MotoGP-ben. Ennek a sorozatnak a vége felé vagy valamivel utána esett meg az a történet, amelyet egy olasz újságíró idézett fel. Guido Meda még novemberben árulta el az alábbi sztorit, ám a nemzetközi média csupán most figyelt fel erre a megszólalására.

Guido Meda és Valentino Rossi (Fotó: MotoGP Media)

A 2000-es évek közepe táján jártunk, és Valentino Rossi már az általunk ismert nagyszerű, elismert bajnok volt, népszerűsége csúcsán – vázolta fel az alaphelyzetet. – Fabio Volo [egy olasz író, színész, műsorvezető, illetve zenész – a szerk.] vendégei voltunk egy adásban, én pedig egy vadonatúj MV Agusta Brutalén érkeztem meg a stúdióhoz. Éppen akkor mutatták be, akkor jött ki, én pedig próbaképpen vezettem. Amikor este kimentünk, Vale észrevette, hogy motoron ülök, és elkezdett kérdezgetni erről a Brutaléről: hogy megy, hogy érzem magam [rajta].”

Alighanem sokan kitalálják, hogy mi következik: igen, egy idő után elhangzott a kérdés a Yamaha akkori pilótájának szájából, hogy „megengeded, hogy kipróbáljam?”. Ezen a ponton az újságíró roppant nehéz döntés előtt állt: a józan ész több szempontból is azt diktálta volna, hogy nemmel feleljen, ez esetben az akkori MotoGP legnagyobb sztárját kellett volna visszautasítania.

Egy motor, amely nem az enyém volt, a milánói éjszakában és a kissé nedves aszfalton – sorolta a megtagadás mellett szóló érveket. – Nem voltam nyugodt, de nem tudtam nemet mondani. Hogyan mondhatná meg az ember Valentino Rossinak, hogy nem bízik benne?” Végül aztán ez utóbbi mindent felülírt, így Rossi felülhetett a motorra a már említett zord körülmények között.

Elképesztően hideg volt – emlékezett vissza Meda. – Nem sokkal korábban Vale azt mondta nekem, hogy őrült vagyok, hogy ilyen hőmérsékleti viszonyok között motorozom. Éjszaka volt, volt egy kis köd is, és láttam, hogy pár másodperc alatt eltűnik, miközben a motor teljes fordulatszámon szólt.” Természetesen Rossinak nem esett baja, és a motort is épségben visszahozta, amikor pedig leszállt, mosolygott.