2024. március 29. 16:14
KezdőlapMotoGPEzpeleta: „Valentino nem versenyezhet 60 éves koráig”

Ezpeleta: „Valentino nem versenyezhet 60 éves koráig”

A Dorna elnöke, Carmelo Ezpeleta nem aggódik amiatt, hogy Rossi nélkül kevésbé lenne izgalmas a MotoGP. Elismeri a kilencszeres világbajnok eredményeit, de nem szeretné, hogy a 2015-ös eset megismérlődjön.

Az első szezon Valentino Rossi nélkül. El tudjuk ezt hinni? Az ember, aki mindenki otthonába eljuttatta a motorversenyzés fogalmát, aki negyed évszázadon át volt ezen sportág főszereplője, idén már nem áll rajthoz. Furcsa belegondolni.

Ezpeleta a következőképp fogalmazta meg gondolatait a témával kapcsolatban, szavait a spanyol Marca.com idézi:
„Valentino nem versenyezhet 60 éves koráig. A sportban a kor jelentős befolyásoló tényező, akár nagyobb mértékben, akár kevésbé. Rossi addig húzta a karrierjét, amíg fittnek érezte magát. Nem gondolom, hogy az utóbbi két év alapján kellene megítélni őt, mivel az emberek azt látták, hogy csak tizenegyedik. Valenciában azonban az időmérőn 10. lett, kevesebb, mint a másodperccel lemaradva egy olyan srác mögött, aki hihetetlen teljesítménnyel tudott nyerni és körrekordot ért el. Korábban lehetett volna harmadik, de most 15., 10., 18. Köszönettel tartozom Valentinónak azért, aki és nem kérhetem, hogy maradjon. Otthagyta lábnyomát a világbajnokságon a csapatával, amit alkotott az lenyűgöző. Megalapította az Akadémiát Tavulliában. Nem ez az első eset, hogy ilyen történik, hogy valaki visszavonul. Mindenki azt kérdezte: ’Mi történik majd ha az amerikaiak nem lesznek itt? Mi lesz, ha Doohan nem lesz itt.” Mindig csak előre kell mennünk, mert a világbajnokság a legfontosabb. Fontosabb, mint bármi más. Valentino hagyatékát számos versenyző örökli, akik nagyszerű motorokkal versenyezhetnek. Úgy gondolom, nagyon sokan nem lennének itt, ha ő nem lenne. Látom a srácokat, akik jönnek és azt mondják, hogy a példaképük Valentino, és ez az, ami arra ösztönzi őket, hogy kövessék.”

Ezpeleta a mindenki számára ismerős, és hatalmas port kavaró 2015-ös idényről is beszélt:
„Én ezt nem szeretném. Nem szeretném, ha egy MotoGP világbajnokság úgy végződne, mint ahogy a Forma 1-ben. Azt szeretném látni, hogy két pilóta küzd a címért az utolsó futamon. Ez az, amire az egész épül, és nem akarok senki ellen beszélni. Fantasztikus idény volt, egész évben zajlott a küzdelem, de végül vitához vezetett, és ez nem jó így. Azt a típusú bajnokságot szeretem, amikor egészen a végéig kiélezett a harc, de azt nem, amikor a lezárása után kétségek merülnek fel a győztessel kapcsolatban, és a második helyezett meg sem szólal. Ilyet biztosan nem akarok. Álmomban sem gondoltam volna, hogy lesz olyan, aki a média hatására ennyire fog örülni annak a katasztrófának, ami Rossi és Marquez között történt 2015-ben. Nem szeretem az ilyen dolgokat. Nem függtünk a médiától ebben a tekintetben. Azt kellett tennünk, ami a legjobb volt számunkra. Nem volt szükség megoldást keresni. Nagy rajongója vagyok minden sportnak. Mikor volt a legjobb korszaka a sportnak? Mikor dominált egy vagy akár több sportág is? Megéltük már mindkét szakaszt. Például a Tour de France fantasztikus volt azokban az időkben, amikor a spanyol Indurain nyert, de nyilván nem tett jót Franciaországnak. Dolgoznunk kell azon, hogy a világbajnokság egyforma lehetőséget biztosítson mindenki számára, hiszen különböző pilóták versenyeznek különböző motorokon, és annál nincs nagyobb öröm, ha egy privát versenyző nyer.”

Fotó: MotoGP Media