2024. április 19. 01:59
KezdőlapSupersportVajon sikerül? - A Yamaha most teljes erővel Quartararo megtartására koncentrál

Vajon sikerül? – A Yamaha most teljes erővel Quartararo megtartására koncentrál

A tavalyi világbajnoki címet nyerő Fabio Quartararo szerződése év végén lejár a Yamahával, így a hangvillások azon igyekeznek, hogy hosszabbítani tudjanak francia versenyzőjükkel, akinek időközben érthető módon más kérői is vannak.

„Majdhogynem napi kapcsolatban vagyunk a menedzserével” – kezdte a Yamaha csapatfőnöke a the-race.com-nak adott nyilatkozatában. „Elképzelhetik, hogy számunkra Fabio megtartása az elsődleges, így megpróbáljuk minél hamarabb lezárni a tárgyalásokat. Más célunk jelenleg nincs, ennyi az egész. Természetes, hogy kapott más ajánlatokat is, akárcsak az, hogy értékeli ezeket. Mi azonban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az elkövetkezendő két évre, vagy többre is megtartsuk őt.” – magyarázta Massimo Meregalli. Természetesen nem hivatalos információk szerint, de úgy hírlik, hogy a korábban már említett két kérő közül az egyik a Honda, amely szívesen megszerezné Quartararót, míg a másik feltételezhetően a Ducati. A francia versenyző megtartása kapcsán a Yamaha esetében kulcsszerepet játszik a motorjuk versenyképessége is, hiszen a regnáló világbajnok már a tavalyi szezon vége óta szorgalmazza az M1-es fejlesztését, valamint többször elmondta, hogy szerinte nem sikerül tartaniuk a lépést a riválisokkal. Quartararo a legutóbbi indonéziai tesztet követően sem volt túlságosan elragadtatva 2022-es motorjától, ami a hangvillások számára annyira talán nem jó hír a 22 éves motorossal való szerződéshosszabbítás tekintetében.
„Nem tudom, hogy hol fejlődhetnénk. Amikor azt kezded érezni a határon, hogy a motor eleje mindenfelé csúszkál a hátulja pedig sodródik akkor nehéz többet kihozni belőle. Számomra azonban ami fontos, hogy a csapat és kiváltképpen a Yamaha rengeteget dolgozik ezen a területen, hogy többet találjanak, gyorsabbak legyünk, én pedig ne érezzem magam a limiten. Ha őszinte akarok lenni, akkor ahhoz, hogy ezt a tempót produkáljam, minden egyes alkalommal nagyon nyomnom kell neki, ez pedig így nem könnyű.” – nyilatkozta Quartararo a tesztet követően. Mint ismert a Yamaha másik gyári versenyzőjének, Franco Morbidellinek 2023 végéig szól a szerződése, így az ő helye elméletileg biztosítva van. Ne felejtsük azonban el, hogy az olasz motoros a tavalyi szezon egészségügyi problémái (térsérülés és műtét) legutóbb lényegében 2020-ban tudott értékelhető produkciót mutatni. Mindezeken túl a Yamaha szívesen csábítaná át a MotoGP az újdonsült Superbike világbajnokot Toprak Razgatlioglut, aki azonban kijelentette, hogy csakis kizárólag gyári istállóhoz való igazolás esetén hajlandó elhagyni a Superbike-ot. Amennyiben tehát a hangvillásoknak sikerül megtartaniuk Quartararót, azzal lényegében 2023 végéig (ahogy feljebb említettük eddig tart Morbidelli szerződése) lemondhatnak Razgatliogluról, már ha persze időközben más, MotoGP-ben érdekelt gyártó nem csap le a törökre.

Fotó: Yamaha Racing