2023. június 07. 13:56
KezdőlapSuperbikeHat újonc igyekszik letenni névjegyét az idei Superbike-idényben

Hat újonc igyekszik letenni névjegyét az idei Superbike-idényben

Sok dologban eltérnek, egy dolog közös mégis bennük: mindannyiuk besorolása újonc az idei Superbike-világbajnoki szezon során. Nézzük meg, kik ők!

A misanói tesztnapok már jelzik: hamarosan itt a Superbike-szezon is. A bajnokság néhány héttel később kezd a MotoGP-hez képest, és lesz egyébként a misanói mellett még egy teszt, Barcelonában. A szezont huszonöt versenyző kezdi meg Aragóniában, közöttük hat olyan van, aki újonc a bajnokságban. Kicsit górcső alá vettük őket a Superbike-vb gyűjtése alapján.

Teljes újoncfelállás a HRC-nél

Iker Lecuona még 2016-ban debütált a Moto2-es világbajnoki mezőnyben. Első (még nem teljes) évében nem szerzett pontot, és a másodikban is csak kettőt. 2018-ban és 2019-ben is tizenkettedik lett év végén, majd a KTM felvitte a MotoGP-be. Első teljes szezonjában, 2020-ben háromszor fért be a top 10-be, 27 szerzett pontja a 20. helyre volt elég. Tavaly hatodik lett az Osztrák Nagydíjon, ez messze a legjobb eredménye volt a szezon során, amelyet ismét huszadikként zárt. Ez nem volt elég ahhoz, hogy megtartsa ülését a Tech 3-nél, így került Lecuona a HRC-hez.

A csapattárs, szintén spanyol Xavi Vierge hat évig versenyzett a Moto2-ben. Ezen hat év során összesen 110 versenyt teljesített itt, melyekből négyet fejezett be dobogós pozícióban. Három verseny során indulhatott az első rajtkockából, érdekesség, hogy egyik dobogóját sem ezekből szerezte.

- Hirdetés -

Szintén újonc a mezőnyben a mindössze 19 éves cseh Oliver König, de van San Marinó-i is Luca Bernardi személyében. Hafizh Syahrin Vierge-hez hasonlóan szintén a Moto2-ből érkezik három dobogóval a háta mögött, míg Philipp Öttl a Supersport-vb-n elért harmadik és ötödik hely után lép fel.

Gyári lehetőség és fiatalok patronálása

Nem minden versenyzőnek adatik meg, hogy egy gyári csapat tagjaként debütáljon a világbajnokságon, de 2022-ben Iker Lecuona és Xavi Vierge a HRC támogatását élvezhetik. Ez egyben egyébként nyomást is jelenthet majd számukra, lévén a Honda legutóbb még 2016-ban, Malajziában tudott utoljára futamot nyerni a néhai Nicky Hayden révén.

Ahogy arról szó esett, 20 évével a cseh Oliver König a legfiatalabb az újonc versenyzők közül. König március 18-án ért el a második ikszhez az életében. Debütálására még a tavalyi szezonzáró indonéz futamon került sor. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy első versenyzőként közvetlenül a Supersport 300-ból került a WSBK mezőnyébe.

Az Orelac Kawasaki tehát egy nagyon fiatal versenyzőnek ad lehetőséget, de ugyanígy jár el a Barni Spark Racing Team is 2022-ben. Luca Bernardi az elmúlt évekhez hasonlóan megfordult a Supersport 300-as és 600-as bajnokságban is, ez tehát a következő lépés a San Marinó-i motoros számára. Bernardi egyébként Könighez hasonlóan szintén mindössze 20 éves.

Philipp Öttl hozzájuk képest már rutinosnak számít a maga 25 évével, valamint a korábbi években felhalmozott tapasztalattal a Moto3-ban, a Moto2-ben és a Supersport 600-ban. A legidősebb újonc 27 évesen a maláj Hafizh Syahrin, aki első malájként képviseli az országot a Superbike-világbajnoki mezőnyben.

SourceSuperbike
Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)
- Hirdetés -