2024. március 29. 16:00
KezdőlapSuperbikeHat újonc igyekszik letenni névjegyét az idei Superbike-idényben

Hat újonc igyekszik letenni névjegyét az idei Superbike-idényben

Sok dologban eltérnek, egy dolog közös mégis bennük: mindannyiuk besorolása újonc az idei Superbike-világbajnoki szezon során. Nézzük meg, kik ők!

A misanói tesztnapok már jelzik: hamarosan itt a Superbike-szezon is. A bajnokság néhány héttel később kezd a MotoGP-hez képest, és lesz egyébként a misanói mellett még egy teszt, Barcelonában. A szezont huszonöt versenyző kezdi meg Aragóniában, közöttük hat olyan van, aki újonc a bajnokságban. Kicsit górcső alá vettük őket a Superbike-vb gyűjtése alapján.

Teljes újoncfelállás a HRC-nél

Iker Lecuona még 2016-ban debütált a Moto2-es világbajnoki mezőnyben. Első (még nem teljes) évében nem szerzett pontot, és a másodikban is csak kettőt. 2018-ban és 2019-ben is tizenkettedik lett év végén, majd a KTM felvitte a MotoGP-be. Első teljes szezonjában, 2020-ben háromszor fért be a top 10-be, 27 szerzett pontja a 20. helyre volt elég. Tavaly hatodik lett az Osztrák Nagydíjon, ez messze a legjobb eredménye volt a szezon során, amelyet ismét huszadikként zárt. Ez nem volt elég ahhoz, hogy megtartsa ülését a Tech 3-nél, így került Lecuona a HRC-hez.

A csapattárs, szintén spanyol Xavi Vierge hat évig versenyzett a Moto2-ben. Ezen hat év során összesen 110 versenyt teljesített itt, melyekből négyet fejezett be dobogós pozícióban. Három verseny során indulhatott az első rajtkockából, érdekesség, hogy egyik dobogóját sem ezekből szerezte.

Szintén újonc a mezőnyben a mindössze 19 éves cseh Oliver König, de van San Marinó-i is Luca Bernardi személyében. Hafizh Syahrin Vierge-hez hasonlóan szintén a Moto2-ből érkezik három dobogóval a háta mögött, míg Philipp Öttl a Supersport-vb-n elért harmadik és ötödik hely után lép fel.

Gyári lehetőség és fiatalok patronálása

Nem minden versenyzőnek adatik meg, hogy egy gyári csapat tagjaként debütáljon a világbajnokságon, de 2022-ben Iker Lecuona és Xavi Vierge a HRC támogatását élvezhetik. Ez egyben egyébként nyomást is jelenthet majd számukra, lévén a Honda legutóbb még 2016-ban, Malajziában tudott utoljára futamot nyerni a néhai Nicky Hayden révén.

Ahogy arról szó esett, 20 évével a cseh Oliver König a legfiatalabb az újonc versenyzők közül. König március 18-án ért el a második ikszhez az életében. Debütálására még a tavalyi szezonzáró indonéz futamon került sor. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy első versenyzőként közvetlenül a Supersport 300-ból került a WSBK mezőnyébe.

Az Orelac Kawasaki tehát egy nagyon fiatal versenyzőnek ad lehetőséget, de ugyanígy jár el a Barni Spark Racing Team is 2022-ben. Luca Bernardi az elmúlt évekhez hasonlóan megfordult a Supersport 300-as és 600-as bajnokságban is, ez tehát a következő lépés a San Marinó-i motoros számára. Bernardi egyébként Könighez hasonlóan szintén mindössze 20 éves.

Philipp Öttl hozzájuk képest már rutinosnak számít a maga 25 évével, valamint a korábbi években felhalmozott tapasztalattal a Moto3-ban, a Moto2-ben és a Supersport 600-ban. A legidősebb újonc 27 évesen a maláj Hafizh Syahrin, aki első malájként képviseli az országot a Superbike-világbajnoki mezőnyben.

ForrásSuperbike