2024. április 20. 02:03
KezdőlapMotoGPMennyi idő előkészíteni egy motort egy futamra? – Alex Briggs válaszol

Mennyi idő előkészíteni egy motort egy futamra? – Alex Briggs válaszol

A hosszú ideig Doohan és Rossi mérnökeként dolgozó Alex Briggs megosztott néhány kulisszatitkot a motorok felkészítésével kapcsolatban.

A MotoGP-paddock egész héten attól a ténytől volt hangos, hogy a várt teherszállító gép – mely a motorokat és más alkatrészeket szállítja – késett.

Alex Briggs elmondta, hogyan is zajlik egy motor előkészítése, illetve ennyi időt vesz igénybe, szavait a GPOne.com idézi:

„Őszintén, ha nem estél el az előző versenyen az sokkal jobb, mint a szombat este. Az egyik motor versenyre kész, be van állítva a sebességváltó, a folyadékok, a felfüggesztés. A versenymotornak szüksége van egy plusz tisztításra, olajcserére, esetleg el is kell távolítani pár alkatrészt, ez lehet mondjuk a kuplung, vagy a kipufogó cső vagy bármi más, ami alacsonyan tartja a teljesítményt. A szezon kezdetén normál esetben 3 verseny erejéig használható egy gép, utána cserélni kell. Hogy őszinte legyek, felállítani magát a garázst, ezen kívül minden mást is, elrendezni a pótalkatrészeket, sokkal tovább tart, mint hogy felkészítsük a motort az FP1-re. Ahogy mondtam, a garázs felállítása tovább tart. Valószínűleg a csapatok egyszerre csinálnak mindent. Vannak, akik a motoron dolgoznak, és vannak, akik minden másért felelősek. Végül nagyjából 4 órát vesz igénybe a folyamat, de lehet, hogy még annyit sem. Vasárnap este már nincs idő megtisztítani a motort, mert amilyen gyorsan csak lehet, össze kell pakolni mindent. Munka ilyenkor csak akkor van a versenygépen, ha valami probléma merül fel.”