2024. április 20. 16:18
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: A látásproblémák megrémítenek

Marc Márquez: A látásproblémák megrémítenek

Többször számoltunk be már arról, hogy milyen állapotban van Marc Márquez indonéziai bukását követően és arról is, hogy a mostani hétvégén visszatért a versenypályára Austinban. Hogy milyenek az esélyei egy jó eredményre? Rövidesen ki fog derülni.

A hatszoros MotoGP-bajnok kettős látásának visszatérése miatt úgy döntött, hogy az egy héttel ezelőtti argentin versenyhétvégét kihagyja. A héten pedig jött a bombahír: Austinban visszaül a nyeregbe. Arról nyilatkozott most az amerikai versenypálya királya, hogy milyen érzések voltak benne korábban, és mi vezérelte őt arra, hogy három héttel balesete után újra motorra üljön.

A döntés a visszatérésről

A megújult motivációt és egy utolsó fittségi tesztet követően, amely egy pályanapot is magában foglalt egy CBR600RR motorral a hét elején, Márquez meghozta a döntést, hogy versenyezni fog Austinban, egy olyan pályán, ahol szinte egyeduralkodó volt az elmúlt években.

„Argentínában nem éreztem motiváltnak magam arra, hogy vállaljam a kockázatot, és nem is akartam. Megbeszéltem az orvossal, és úgy döntöttünk, hogy itthon maradok, pihenek.

„Újra elkezdtem edzeni, és ezen a héten voltam egy következő orvosi vizsgálaton, és a látásom rendbe jött.

„Természetesen nem vagyok a legjobb formámban, de megpróbálunk egy remek FP1-et teljesíteni, és onnan indul a hétvégénk.”

A sorozatos bukások és az önbizalom 

Azt, hogy Márqueztől azt halljuk, hogy „nem éreztem magam motiváltnak” hatalmas meglepetés. Főleg, ha azt nézzük, hogy milyen elszántságot és küzdelmet, mutatott eddigi felépülései során, nem is beszélve a pályán mutatott teljesítményéről. Abban a tudatban viszont, hogy az elmúlt két évben hatalmas bukásokon és komoly sérüléseken van túl, érthető, hogy jobban átgondolja orvosai tanácsát.

A sérülések ellenére a világbajnoknak talán lehet esélye arra, hogy ezen a hétvégén visszaszerezze helyét a MotoGP élmezőnyében.

A verseny előtti sajtótájékoztatón Márquez hozzátette: „Igazából nem sok mindenre emlékszem a bukásból. Inkább a videóból és a képekből tudom feleleveníteni, mint abból, amit éreztem, és amire emlékeztem.

„Igaz, hogy Indonézia volt pályafutásom legrosszabb nagydíja. Túl sokszor estem, voltak olyan bukások, amiket nem értettem, a bemelegítő edzéses balesetnél új hátsó gumival voltam, és megtörtént a high side.”

„De mindegy is, ez már a múlt, és most itt az ideje, hogy újra felépítsük az önbizalmamat, és újra beindítsuk a folyamatot.

„Indonéziában nagyon nehéz volt, de a következő héten még inkább. Szerencsére most itt vagyok.”

Marc Márquez
Marc Márquez újra a MotoGP paddockban Fotó: MotoGP Media
A fizikai és mentális állapot

A spanyol versenyző azt is elmondta a sajtótájékoztató során, hogy habár fizikailag erősebb most, mint Katarban a szezonnyitó hétvége előtt, de önbizalommal, mentálisan nehezebb most a helyzete.

„Természetesen Katarhoz képest a fizikai állapotomat egy kicsit jobbnak érzem, de az igaz, hogy az önbizalommal rosszabb a helyzet” – ismerte el a spanyol.

„Ez olyasmi, ami nyilvánvaló egy újabb sérülés utáni hétvégén. Főleg, ha ez a látásra is kihatással van, ami egy olyan dolog, ami megrémít.

„De igen, ettől eltekintve a bajnokság fontos, ott van, de most nem ez a fő cél.”

Lehet még esélye a világbajnoki pontversenyben? Ez egy többtényezős kérdés, az első és legfontosabb dolog, amire most ügyelnie kell, hogy motoron maradjon. Ha ismét beszerez egy komolyabb bukást, ami sérüléssel jár, akkor minden bizonnyal elszállnak esélyei. Mindenesetre azt kijelenthetjük, hogy az idei szezon nagyon változatos, hiszen az elmúlt három versenyhétvégén kilenc különböző versenyző tudott felállni a dobogóra, így senki nem tett szert nagy előnyre a tabellán. Ki tudja, lehet Marc Márquez lesz a következő a dobogón?

Forráscrash.net