2024. április 19. 01:13
KezdőlapMotoGPMarc Márquez messze a jelenlegi mezőny felett győzelmei számában

Marc Márquez messze a jelenlegi mezőny felett győzelmei számában

A MotoGP 24 állandó pilótája közül 14-en legalább egyszer győzni tudtak már a királykategóriában, 200 indulás után Aleix Espargarónak sikerült megszereznie első győzelmét. Marc Márquez azonban mindenkit felülmúl.

A Repsol Honda sztárja, Marc Márquez nem kevesebb, mint 59 MotoGP-futamot nyert a királykategóriában való 2013-as debütálása óta, míg mind a 23 ellenfele együttesen mindössze 56 MotoGP-győzelmet tudhat magáénak.

Andrea Dovizioso 15, Maverick Viñales 9, a címvédő Fabio Quartararo 8 győzelemmel állnak jelenleg. Francesco Bagnaia és Miguel Oliveira 4-4, Jack Miller, Franco Morbidelli és Alex Rins 3 győzelemmel rendelkezik, Brad Binder és Enea Bastianini 2-2-vel. Mir, Martin és Aleix Espargaró legalább egyszer volt győztes a „királykategóriában”.

Akik eddig még nem tudtak felállni a dobogó legfelső fokára MotoGP kategóriában: Johann Zarco, Pol Espargaró, Takaaki Nakagami, Alex Márquez, Luca Marini és az újoncok Raúl Fernandez, Remy Gardner, Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio és Darryn Binder.

A szezon kezdete előtt Aleix Espargaró volt az egyetlen a 24 állandó MotoGP-pilóta közül, akinek egyetlen GP-győzelme sem volt egyik osztályban sem. Termasban behúzta a történelmi futamgyőzelmet magának és az Apriliának, így Troy Bayliss után ő lett a második legidősebb első MotoGP győzelmének megszerzésekor (Aleix 32 évesen és 247 naposan, míg 2006-ban Bayliss 37 évesen és 213 naposan tudott először a dobogó legfelső fokára felállni). Aleix Espargaró a királykategóriában 200. futamán győzött először. Előtte senkinek sem kellett ilyen sokáig várnia; Danilo Petruccinak 124 indulásra volt szüksége az osztályban, mielőtt 2019-ben Mugellóban megszerezte a győzelmet.

A jelenlegi mezőny összes győzelme:

Versenyző
Győzelmek száma
Marc Márquez 59
Andrea Dovizioso 15
Maverick Viñales 9
Fabio Quartararo 8
Pecco Bagnaia 4
Miguel Oliveira 4
Jack Miller 3
Franco Morbidelli 3
Alex Rins 3
Brad Binder 2
Enea Bastianini 2
Joan Mir 1
Jorge Martin 1
Aleix Espargaró 1