2024. április 20. 00:05
KezdőlapSuperbikeJót tett Lecuona lelkének az első Superbike-dobogó

Jót tett Lecuona lelkének az első Superbike-dobogó

Nehéz MotoGP-s éveken van túl Iker Lecuona, akinek nem jöttek az eredményei a Tech 3 KTM-jén. Ezek után felüdülés volt számára a WSBK-dobogó.

Iker Lecuona utoljára még 2019-ben, Moto2-es versenyzőként állhatott dobogóra Thaiföldön. A KTM ezt követően felvitte őt a nagyokhoz, ott azonban nem jött ki neki a lépés. Lecuona a csonka 2020-as szezonban, majd tavaly is csak 20. helyen zárt összetettben. Legjobb eredménye egy hatodik hely volt a tavalyi Osztrák Nagydíjon.

2022-re aztán a spanyol motoros a HRC-hez került, gyári környezetbe. A színspanyol felállásban ő a többet látott, tapasztaltabb név a Moto2-ből érkező Xavi Vierge mellett. Lecuona a Hondán rögtön Aragóniában versenyképes tudott lenni, és mindhárom versenyen a top 10-ben zárt. Hollandiában erre aztán még egyet rátett, az első két ötödik helyet egy harmadikkal koronázta meg. A Honda ezzel 2019-es gyári visszatérése óta mindössze másodszor állhatott dobogóra.

Nagyon fontos számomra (ez a dobogó)” – mondja Lecuona. „Két évet töltöttem a MotoGP-ben, ahol bár rengeteget tapasztaltam, nem élveztem igazán a versenyzést. Rengeteget küszködtem. Néha persze voltak jó versenyeim, de az összkép alapvetően rossz volt.

Lecuona a Hondánál most már tudja élvezni a versenyeket. „Nem segített a helyzetemen sem a média, de még a KTM sem. És akkor így érkeztem meg a Hondához. Itt érzem, hogy a csapat hisz bennem, megadnak nekem mindent. Ha pedig kell, megnyugtatnak. Mert hát versenyzőként én nyilván mindig nyomnám. Akkor is megnyugtattak, amikor elestem. Ez pedig nagyon fontos nekem, hiszen kétszer is előfordult. Mindenki mondja, hogy milyen boldog vagyok. És igen, tényleg boldog vagyok!

Iker Lecuona jelenleg ötödik a vb-tabellán 50 szerzett ponttal. Előtte Andrea Locatelli előnye mindössze öt pont, de Razgatlıoğlu is csak 14-gyel szerzett nála több pontot.