2024. április 24. 00:27
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint Aleix Espargaró mindig panaszkodik

Marc Márquez szerint Aleix Espargaró mindig panaszkodik

Marc Márquez pénteki napja nem sikerült a legfényesebben. Egy körön belül kétszer is bukott és végül a 19. helyen zárta a gyakorlásokat.

Azt már korábban bejelentette a nyolcszoros bajnok, hogy tesztelni fog a Hondával, nem csak hétfőn, de már a pénteki napon is. Az első gyakorlások ennek szellemében teltek a spanyolnak.

„Ma kockáztattunk és nagy dolgokat próbáltunk ki. Amikor új dolgokat tesztelsz, két különböző motorod van. Az FP1-ben többé-kevésbé ugyanazzal a motorral mentem, mint korábban, hogy megtaláljam a tempót, mert a pálya nem volt jó állapotban. Délután aztán elkezdtem kipróbálni dolgokat.”

A második szabadedzésen Márquez kétszer is bukott, méghozzá ugyanabban a körben, először a 6-os, majd a 9-es kanyarban.  „Az első volt az igazi bukás, a második a pálya miatt történt. Miután egész nap nem esett az eső, erre nem számítottam. Nagyon lassú voltam és letértem az ideális ívről. De aztán volt egy teljesen vizes folt, ami csak úgy elbukkant a talajból. Ezen javítaniuk kell a jövőre nézve.”

„Sajnos összetörtem a motort, amin jobban éreztem magam, és nem tudtam tovább használni. Hatalmas változtatásokat eszközöltünk a másik motoron, és nem éreztem jól magam vele. Egy nagy változtatás működhet nagyon jól, de lehet katasztrófa is” – mondta a spanyol. „Nem mentem túl jól, és még az alapmotorral is túl messze vagyunk az élmezőnytől. De majd meglátjuk, hogy holnap mi lesz. Holnap visszatérünk ahhoz, amit ismerünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a hétvégéből. Hétfőn így folytatjuk” magyarázta Márquez a további terveiket.

Marc Márquez több incidensbe is belekerült a pénteki nap folyamán. Először is Remy Gardnerrel akadtak majdnem össze a 13-as kanyarban. Erről is elmondta a véleményét: „Pollal [Espargaróval] és Remyvel történt. Mások mögött mentem, és az egyik versenyző lelassított, hogy beforduljon a boxutcába. Tudtam, hogy Pol és valaki más mögöttem van, így csak próbáltam nem az íven menni. De Pol nyilvánvalóan nem tudta, hogy Remy mögötte van. Egyszerűen káosz volt az edzés ezen szakaszában.”

Ezután az FP2 végén Aleix Espargaró panaszkodott Marc Márquezre. „Ez Aleixnél normális. Mi itt motorozunk. Aleix mindig panaszkodik. Mivel idén gyors, büszke lehet arra, hogy keressük a szélárnyékát. Általában eddig másként volt, idén viszont pont fordítva. Azért keresem a szélárnyékát, mert harmadik a világbajnokságon, és nagyon jól megy. Így megy ez a MotoGP-ben, a gyors versenyzőket keresed, hogy javíthasd a körödet.”

„De ebben az esetben csak befejeztem az edzést, mert nem éreztem jól magam a motorral, és meg sem próbáltam követni senkit” – mondta el Márquez.

Aleix Espargaró is elmondta véleényét az esettel kapcsolatban. Vizuális „gyerünk” jelzést adott neki, hogy ne kövesse tovább.

„Úgy tűnik, mintha mindig emiatt sírnék, de ez hihetetlen. Nem tudom, mit csinál ez a srác” – mondta Espargaro. „Mindenki látta. A bátyám majdnem ütközött a 13-as kanyarban. Aztán Gardner. Aztán Oliveira.

„Ezután én. Kimentem a pályára, és nem volt senki a boxutcában. Kimentem a hátsó egyenesre, és ott sem volt senki. Ő pedig megállt a hátsó egyenes közepén, és egy percig várt rám. Hihetetlen!

„Azt mondtam, hogy ‘gyerünk, gyerünk, gyerünk’. Őt pedig nem érdekelte. Hátranézett. Egyszerűen hihetetlen. Nem őt hibáztatom, hanem a versenyirányítás embereit. Azt csinál, amit akar, és senki nem szól neki semmit.

„Az emberek folyton azt mondják, hogy ‘Moto3, Moto3, Moto3’  A MotoGP rosszabb! Mit csinálnak?”