2024. március 29. 13:13
KezdőlapSuperbikeDobogó és nulla pont: a hét idei Superbike-újonc

Dobogó és nulla pont: a hét idei Superbike-újonc

Hét újonc vágott neki a 2022-es Superbike-világbajnoki szezonnak, nagyon változó sorsokkal. Nézzük, hogy kezdték ők a szezont!

Van olyan, aki a MotoGP-ben nem találta meg a számításait. Van olyan, akit az utolsó pillanatban hívtak tűzoltásra, ami aztán váratlanul jól sikerül egyelőre. Sőt, ilyenből több is van. Van olyan ígéretes fiatal, akit a Moto2-ből hoztak. Van, aki a Supersportból lépett fel. Még olyan is, aki rögtön két kategóriát ugrott, az SSP300-ból! Sokféle sors, sokféle eredménylistával. A 2022-es Superbike-rajtrácson hét újonc nevét fedezhetjük fel. Most nézzük meg, hogy alakult számukra a szezon első két hétvégéje!

Lecuona rögtön dobogón

Iker Lecuona számára nem alakult a legszebben az a két szezon, amit a MotoGP-ben töltött. Az eredmények nem jöttek, Lecuona nem érezte jól magát, így áttette a székhelyét a Superbike-ba. Első hétvégéjén, Aragóniában rögtön stabil pontszerző helyeket szerzett, a három futamon sorrendben hatodik, nyolcadik és tizedik lett. Hollandiában aztán még egyet rátett erre az eredménysorra. Már az első két verseny is ígéretes volt két ötödik hellyel, de Lecuona a harmadik futamon még a dobogóra is felállhatott a Razgatlıoğlu-Rea baleset haszonélvezőjeként. Ezzel jelenleg Lecuona toronymagasan a legjobb újonc a mezőnyben.

Vierge közel a csapattárshoz

A HRC bevállalta azt a nem kis feladatot, hogy két újonc ülhetett fel a motorjára 2022-ben. Ugyanis nem csak Lecuona, hanem Xavi Vierge is ez a kategória. Az első hétvégén tulajdonképpen ugyanazt a teljesítményt hozta, mint honfitársa, Assen viszont már rosszabbul sikerült Vierge-nek. Háromból kétszer Hollandiában is pontot tudott szerezni, így pedig a top 10-ben találjuk a nevét a vb-tabellán. Vierge újonc létére olyanokat ver egyelőre, mint Alex Lowes, Loris Baz vagy éppen Scott Redding.

Öttl rögtön pontszerző

Philipp Öttl a változatos Moto3-as eredménylista után 2019-ben fellépett a Moto2-be, ott azonban nem jött be neki az élet. 2020-ban így a Supersport-világbajnokságba szerződött, ahol aztán tavaly is versenyzett. Bár futamot nem nyert, két év alatt összesen tizenegyszer állhatott dobogóra. Újonc évében hat futamból négyen is pontot tudott szerezni, az első asseni futamon hetedik volt. Öttl jelenleg 15 szerzett ponttal a tizenharmadik.

Tamburini: Kései beugrás, egyből pontszerzés

Roberto Tamburini talán nem is számított arra, hogy a Yamaha Motoxracing WorldSBK Team vele kezdi meg a 2022-es Superbike-világbajnoki szezont. Az istálló versenyzője eredetileg Isaac Viñales lett volna, a Motox viszont alig valamivel a szezonkezdet előtt elbocsátotta a spanyolt. Tamburini így az utolsó pillanatban ugrott be, de ez a legkevésbé sem jelentett akadályt neki. Tamburini neve mellett máris kilenc szerzett pont áll, ezzel a negyedik az újoncok taglalásában.

Bernardi: Stílusos visszatérés a sérülésből

Luca Bernardi 2021-es szezonjának egy Magny Cours-i sérülés vetett véget, de így is lett ülése 2022-re. A Barni motorosa a katalán teszten ülhetett először motorra, de rögtön a szezon nyitófutamán tizenkettedikként nyitott. Azóta még egyszer tudott pontot szerezni, a harmadik asseni futamon. Ezzel a sanmarinói versenyző huszadik összetettben.

Syahrin és König pont nélkül

Két olyan újonc van a 2022-es mezőnyben, aki még nem tudott eddig pontot szerezni. Az egyik ilyen Hafizh Syahrin, aki viszont legutóbb, a harmadik asseni futamon már közel járt ehhez az eredményhez. A fentebb említett, balesettel is tarkított futamon a malájt a tizenhetedik helyen intették le, ekkor járt legközelebb első pontjához azután, hogy ideszerződött a Moto2-ből.

Oliver König ritkán látható módon kettőt lépett feljebb, miután tavaly még az SSP300 mezőnyét erősítette. A cseh motoros esetében ennek is betudhatjuk a nulla pontot, hiszen ilyenkor gyakran láthatjuk, hogy nem egyszerű az átállás. Könignek is az említett harmadik holland futam a legjobb eredménye, ekkor Syahrin mögött futott be.