2024. március 28. 23:57
KezdőlapMotorsportLe Mans - Rossi Moor megnyerte az NTC szezonnyitót, négy magyar az...

Le Mans – Rossi Moor megnyerte az NTC szezonnyitót, négy magyar az első nyolcban!

Szombaton rendezték a 2022-es Northern Talent Cup szezonnyitó futamát a franciaországi Le Mans-ban, a MotoGP Francia Nagydíjának betétfutamaként. Az időmérő edzésen magyar rajtelsőség született – a futamon pedig a magyar himnusz is felcsendült!

Íme a futam felvétele (melyet a YouTube-on is vissza lehet nézni):

 A pole-ból rajtoló Rossi Moor remekül rajtolt, megőrizte az elsőséget – de még jobban rajtolt Farkas Kevin, aki a nyolcadikról a második helyre jött fel! Varga Tibike a rajtnál megőrizte a negyedik helyét, Vincze Martin pedig szép fokozatosan jött fel, ahogy teltek a körök.

Rögtön az első kör elején, a Dunlop-híd előtti sikánban volt egy bukás, amelyben öt versenyző is érintett volt (szerencsére egyikük sem magyar): az osztrák Kilian Holzer, a német Julius Coenen és Valentino Herrlich, valamint az ukrán David Sidorov és Svyatoslav Pylypenko – közülük Coenen és Sidorov tudta folytatni, végül utolsóként befutva.

Ahogy teltek a körök, kialakult egy nyolcfős élboly, akik elszakadtak a többiektől: a négy magyar srác (Moor, Farkas, Varga és Vincze), valamint a holland Loris Veneman, a belga Noa Cuypers, az olasz Matteo Masili, és a német Dustin Schneider – akikhez később felzárkózott a szintén német Luca Göttlicher.

Ők szokás szerint nagy csatában oda-vissza előzték egymást, de az élen legtöbbször Moor, Veneman és Cuypers álltak. De csak legtöbbször, hiszen volt, hogy Farkas Kevin állt az élen, és Varga Tibor volt még második is. Schneider kanyarlevágásért kapott egy hosszú körös büntetést, így ő kiszállt az élbolyból.

Az utolsó körökre Moor és Veneman elszakadtak a többiektől, és külön küzdelmet vívtak a győzelemért. Az utolsó kört Veneman kezdte meg az élen, de Moor a kilences kanyarban leelőzte holland riválisát, így megszerezte a futamgyőzelmet! Veneman lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig Moor olasz csapattársa, az élete első Northern Talent Cup-futamát teljesítő Matteo Masili állhatott fel! Nagy öröm a Stefano Favaro vezette Fairium Next Generation Riders Team számára! Dobogós képek a tweetben:

Egy tizeddel maradt le a dobogóról Farkas Kevin, akit fél másodperccel követett Vincze Martin. Varga Tibor hetedikként futott be Cuypers mögött – ám utólag kapott egy három másodperces büntetést, mivel Schneiderhez hasonlóan ő is kapott egy hosszú körös büntetést, de azt nem töltötte le. Hetedik helyett így nyolcadikként rangsorolták. A mezőny ötödik magyarja, az újonc Lőrinc László tapasztalatszerzésre használta fel ezt a futamot, ő a huszadik lett.

Le Mans – Northern Talent Cup első futam (15 kör) végeredménye:

1 Rossi MOOR HUN FAIRIUM NGRT 27’46.632
2 Loris VENEMAN NED TeamNL Open Line 0.166
3 Matteo MASILI ITA FAIRIUM NGRT 2.614
4 FARKAS Kevin HUN Agria Racing Team 2.727
5 VINCZE Martin HUN Chrobák MSE 3.238
6 Noa CUYPERS BEL Junior Black Knights 3.479
7 Luca GÖTTLICHER GER JRP Junior Academy 3.836
8 VARGA Tibor HUN Forty Racing 6.692
9 Dustin SCHNEIDER GER Goblin Racing 7.242
10 Rocco SESSLER GER MCA Racing 17.150
11 Lenoxx PHOMMARA SWI Team Phommara 17.225
12 Maxime SCHMID SWI Team Schmid 17.342
13 Jurrien VAN CRUGTEN NED BB64 Academy 17.549
14 Michal PROKEŠ CZE Brno Circuit JRT 30.290
15 Loris DEKKERS BEL Junior Black Knights 30.740
16 Filip NOVOTNÝ CZE Brno Circuit JRT 36.474
17 Levin PHOMMARA SWI Team Phommara 49.214
18 Rio OLOFSEN NED TeamNL Open Line 49.396
19 Delano GREVEN NED KNMV/DG Motorsport 49.658
20 LŐRINC László HUN BRR Team 50.026
21 Julius COENEN GER Helena & Julius Racing 55.893
22 David SIDOROV UKR SP-Moto Junior Team UA 56.063
Nem értek célba
Kilian HOLZER AUT HK Racing
Valentino HERRLICH GER Busch & Wagner Racing
Sviatoslav PYLYPENKO  UKR SP-Moto Junior Team UA

 

A magyarok véleményei a szombati futamról:

Rossi Moor:

Farkas Kevin:
„Negyedik hely szombaton. Szerintem ez egy jó kezdete a szezonnak. Nagyon szeretem ezt a fantasztikus pályát, és nagyon élveztem ezt a versenyt. Egyrészt boldog vagyok, másrészt elszánt a következő futamra. Köszönöm a csapatomnak a fantasztikus munkát, valamint a mentoraimnak is. Vasárnap 16:30-kor még egy versenyünk lesz ezen a nagyszerű pályán.”

Varga Tibor:
„Sziasztok. Nem az történt amit vártunk és most nem a helyezéséről beszélek. A kvalifikáción már éreztem, hogy nincs megfelelő tapadás hátul, de az időt tekintve nem foglalkoztunk a problémával! Mivel a 4. helyről indultam…( holtversenyben a 3. hellyel) így azt gondoltuk nem lehet nagy baj.
Sajnos lett. Ezen kívül kaptam egy vitatható long lap penaltyt. Holnapra változtatnunk kell a motor beallitasain, de ezt csak élesben tudjuk kipróbálni! Nem vagyunk boldogok, de meglátjuk a holnapi beállítás mennyire jön be?! Köszönöm a szurkolást mindenkinek. Gratulálok a honfitársaimnak!”

Vincze Martin és Lőrinc László nem nyilatkoztak eddig.

A vasárnapi futam 16:30-kor kezdődik majd, és ezen a linken lehet élőben nézni.