2024. április 19. 20:54
KezdőlapMoto2A 2023-as MotoGP szezon nem Katarban fog elkezdődni

A 2023-as MotoGP szezon nem Katarban fog elkezdődni

Katar 2004 óta a MotoGP-naptár egyik főszereplője, és 2007 óta hagyományosan a szezonnyitó helyszíne. Ez 2023-ban nem így lesz.

2007-től Katar lett a hagyományos szezonnyitó verseny, majd a MotoGP történetében először rendeztek itt villanyfényes futamot.

Azóta a katari nagydíj a MotoGP egyetlen éjszakai versenye, és 2031 végéig szóló szerződése van a Dornával.

A jövő évi eseményt megelőzően zajló létesítményfejlesztések miatt azonban – amely a tervek szerint a 2021-es megjelenést követően az F1 visszatérését is magában foglalja – a katari versenyre mostantól a szezon későbbi szakaszában kerül sor.

„A Losail International Circuit 2023-ra a paddock területén és a pálya létesítményein átfogó felújítás és átalakítás fog történni” – áll a MotoGP közleményében.

„A pálya már most is legalább 2031-ig szerepel a MotoGP naptárában, és a munkálatoknak köszönhetően a Közel-Kelet kiemelt motorsport-helyszíne tovább erősíti státuszát, mint a világ egyik legjobban felszerelt versenylétesítménye.

„Az átalakítási projekt 2022-ben kezdődik, és különböző területeket alakítanak át, hogy még jobb élményt nyújtson mindazoknak, akik versenyeznek és látogatják a helyszínt, a versenyzőktől és a csapatoktól kezdve a szurkolókon át a vendégekig. 

„Ez magában foglalja a nézők számára kialakított új területeket is, amelyek Losailt egy igazán korszerű, élvonalbeli versenypályává teszik.

„A munkálatok befejeztével Losail ad otthont a 2023-as Katari Nagydíjnak, ami azt jelenti, hogy az esemény nem a nyitó futam lesz, ahogy 2007 óta. 

„Ehelyett a szezon vége felé kerül megrendezésre a futam Losail látványos reflektorai alatt, amikor a sportág visszatér, hogy hihetetlen versenyeket élvezhessen – ahogyan az már hagyománnyá vált a Katari GP-n.”

Egyelőre azt nem hozták még nyilvánosságra, hogy a 2023-as szezon szezonnyitójának melyik pálya ad otthon, de az elmúlt években felmerült, hogy az Ausztrál GP-t egy szezon eleji időpontra helyeznék át, hogy a szokásos októberi időpontnál jobb időjárási körülmények között rendezhessék meg a versenyt.