2024. március 29. 10:40
KezdőlapSuperbikeLeon Haslam szerint a Superbike-vb egy börtön

Leon Haslam szerint a Superbike-vb egy börtön

Éles kritikával illette Leon Haslam a Superbike-világbajnokság közegét. Szerinte a brit bajnokság most az, ami egyszer a vb volt.

2021-ig Leon Haslam a Superbike-világbajnokság mezőnyének tagja volt. Azóta már visszaszerződött hazája bajnokságába, a brit Superbike-sorozatba, a vb-n pedig csak beugró, illetve szabadkártyás szerepléseket vállal. Ez a beugrás egyelőre 2022-ben Hollandia volt, itt Haslam a harmadik futamon tizenharmadik lett.

A brit bajnokságban 2022-ben egyelőre egyszer állhatott dobogóra, összetettben jelenleg tizenharmadik. Legjobb hétvégéjét Oultonban teljesítette. Az, hogy Haslam a világbajnokságot háttérbe helyezte, nem véletlen. A veterán angol ugyanis az évek múlásával egyre kevésbé érezte jól magát. Erről a GPOne kérdésére válaszolva beszélt.

Imádom a versenyeket, mindegyiket. Hosszú ideig versenyeztem a világbajnokság mezőnyében, hol jobb, hol rosszabb motorokkal. A világbajnokság és a BSB mezőnye is a legkomolyabb színvonal. Néha választani kell, melyik neked a legjobb opció. Ez pedig egy izgalmas projekt. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan nyerni fogunk. Nem hiányzik a világbajnokság.

Haslam gyakorlatilag másfél évtizedet húzott le a vb-mezőnyben. Ebből voltak nagyon szép szezonok, de azért ki tud emelni egyet.

A legjobb évem talán 2010 volt a Suzuki Alstare csapatával. Nem voltak magasak az elvárások, mert az azt megelőző évben nem volt túl jó a motor. Viszont rögtön nyerni tudtunk. Mindenki boldog volt a csapatnál, és ez akkor is így lett volna, ha hatodik-hetedikként zárunk. Olyan volt, mint egy nagy család, ennek a kötelékében tudtam másodikként végezni Max (Biaggi) mögött. Mindig szívesen gondolok vissza erre az évre.

Idővel aztán Haslam kiszeretett a világbajnokságból. „Én annak idején nagyon fiatalon érkeztem, ezek voltak Colin Edwards utolsó évei. Nyitottabb volt mindenki a paddockban, barátságosabb mindenkivel. Mint ahogy most a BSB. Aztán ez idővel eltűnt, talán a Covid miatt is. A versenyzés pedig egyre inkább munka, a közösségi média miatt pedig folyamatosan megfigyelnek. Kicsit, mint egy börtön.

ForrásGPOne