2024. március 28. 19:55
KezdőlapMotoGPQuartararo: Egy fantasztikus nap

Quartararo: Egy fantasztikus nap

Nem is sikerülhetett volna jobban Fabio Quartararo számára a mai futam. A legutóbbi két versenyen értékes pontokat szerzett, így jelentősen növelni tudta előnyét a pontversenyben.

Hiba nélkül teljesítette a barcelonai versenyt a francia pilóta. Sem a hőség, sem a pálya körülményei, sem a többiek hibái nem rendítették meg. Rajt-cél győzelmet aratott.

„Egyértelműen elsőként szerettem volna befordulni az első kanyarba. Viszont a rajt után túlságosan későn fékeztem, és azt gondoltam magamban: „Sosem jön össze ez a kanyar, soha.” Végül volt akkora az önbizalmam, hogy át tudtam venni a vezetést.” – magyarázza Quartararo.

„Hosszú verseny volt, tekintve, hogy az első kanyartól az utolsóig vezettem. Mindent, amit a versenyzésről tudok, elő kellett rántanom, szerintem. Hétvégéről hétvégére egyre jobban értem, hogyan kell bánni a motorral annak érdekében, hogy gyors és konstans köröket tudjak futni. Úgy érzem, hogy versenyzőként is egyre jobban fejlődök.”

Mivel Aleix Espargaro hibát követett el az utolsó előtti körben, így számos ponttól megfosztotta saját magát. Jelenleg 22 pont Fabio Quartararo előnye spanyol vetélytársával a pontversenyben. Az utóbbi két futamon a francia a maximálisan elérhető 50 pontból 45-öt bezsebelt.

„Igen, ez a 45 pont, valóban nagyszerű teljesítmény. Ezen a pályán azonban nem számoltam a győzelem lehetőségével. Pénteken még azt mondtam, ha a Top10-be kerülök, már az is jó eredmény lesz, a Top5 pedig egyszerűen csodálatos lett volna. Szombaton azonban megtört a jég, sikerült sokkal jobb köröket futnom, és a legjobbak közé kerültem. A ma reggeli bemelegítő edzésen pedig rendkívül gyors voltam használt gumikon. A versenyen csodálatosan éreztem magam, de természetesen igyekeztem mindent kontroll alatt tartani. Amikor az elején kimotoroztam az egy másodperces előnyt tudtam, hogy még ennél is gyorsabb tudok lenni.”

„Nagyon boldog vagyok, mert ez a 10. MotoGP-győzelmem. Gyermekkoromban arról álmodtam, hogy lesz egy, erre már tízzel rendelkezem. Úgy gondolom, magabiztosan tekinthetünk a jövőbe.”